Ексклюзиви
субота, 18 травня 2019 00:15

Мандрівниця розкрила 6 причин поїхати в Непал без великих грошей
7

Якщо ви в Непалі, то ви вже в горах.
Фото: bit.ua
Живучи в будинку з непальцами, навчилася готувати непалське каррі і дізналася, як робити ситні вечері з нічого
20 років тому Непал був монархією.
У Непалі дійсно все дуже дешево. Найдорожча страва буде коштувати гривень 40.
Непал - це країна, в якій понад 70 відсотків населення індуси, так що тут аж кишить гуру, готовими передати знання.

Більшість туристів прилітає в Непал тільки для того, щоб потім піднятися на Еверест або "навирішувати" собі доступ до Тибету (якщо, звичайно, взагалі прилітає). Олена Сатарова провела місяць в гірській країні не зробивши ні того, ні іншого.

Тепер розповідає, чим там можна ще займатися і як воно взагалі подорожувати самій по країні, де в нічних автобусах їздять одні чоловіки, а знання англійської допомагає хіба що в спілкуванні з буддистськими ченцями, пишуть на ресурсі bit.ua.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українка назвала переваги навчання у Лондоні

Якщо ви в Непалі, то ви вже в горах. Плюс-мінус рівнинну місцевість можна знайти тільки на півдні, на кордоні з Індією, решта - гори більше, гори трохи менше і гори середньої висоти. Але давайте про все по черзі.

ПРИЧИНА 1. ЖОДНИХ ПРОБЛЕМ З ВІЗОЮ

У листопаді я перший раз у своєму житті вирушила зимувати в Таїланді. До нового року мені вдавалося щасливо там жити та працювати. Але потім я раптово закрила ноутбук, з'їхала з чудо-будиночка на острові Самуї й почала кататися по Таїланду без мети та розуміння "хто ми, навіщо ми та куди ми йдемо".

Автор: bit.ua
  У Непалі дійсно все дуже дешево. Найдорожча страва буде коштувати гривень 40.
У Непалі дійсно все дуже дешево. Найдорожча страва буде коштувати гривень 40.

Коли віза вже майже закінчилася, я зрозуміла, що треба ж кудись їхати. На квиток в Україну грошей не вистачило б все одно, та й не хотілося в в цілому. Тому AirAsia і спеціальна пропозиція для охочих полетіти в Катманду! Беремо! Грошей на картці залишилося РІВНО на цю саму привабливу пропозицію.

А 200 останніх доларів готівкою вистачить, щоб купити візу на місяць (40 $ за 30 днів - і ніяких довідок з банків) і ... там подивимося.

ПРИЧИНА 2. КОПІЙЧАНІ ЦІНИ

Скажу відразу, в Непалі дійсно все дуже дешево. Саме дороге блюдо в самому туристичному місці буде коштувати гривень 40. А так - я перший час обідала в місці, де чай з молоком, коржі, рис, каррі обходилися в 100 непальських рупій (близько 30 гривень).

Непальці не дурні, розуміють, що для "білих людей" їх ціни копійчані. Білі люди, у свою чергу, дійсно не паряться і їздять тільки на таксі, їдять тільки в ресторанах в центрі та особливо по місту не гуляють. Так тільки, по храмах, в які їм дозволять увійти.

Автор: bit.ua
  Непал - це країна, в якій понад 70 відсотків населення індуси, так що тут аж кишить гуру, готовими передати знання.
Непал - це країна, в якій понад 70 відсотків населення індуси, так що тут аж кишить гуру, готовими передати знання.

Тому у непальських пацанів очі з орбіт вилазять, коли вони бачать, що туристка 1) одна; 2) відмовляється від таксі; 3) плететься шукати автобус; 4) ще 15 раз відмовляється від таксі; 5) сідає в перший-ліпший автобус і каже "везіть мене джаст стрейт дазент метер вер". Вартість проїзду по Катманду - гривень 5.

ПРИЧИНА 3. ПОДРУЖИТИСЬ З МІСЦЕВИМИ

У Катманду немає проблем з пошуком готелю або хостелу. Я скористалася сайтом hostels.com і знайшла собі пристойний хостел за 100 грн на добу зі сніданком (в гривнях недешево, в доларах - самі розумієте). Наступного ж ранку виявилося, що в цьому хостелі живуть, крім мене, всього лише двоє людей. І обидва ці людини - з Києва.

Київ - це добре, але хотілося б все-таки якогось місцевого Ханумана в друзі, щоб пояснив, що до чого тут насправді. Чому всюди школи творчого розвитку Монтессорі, а сміття уздовж доріг стільки, що можна будувати замки? Чому всередині будинків холодніше, ніж зовні, а розетки працюють годин 5 на добу? Чому торговець мандаринами знає англійську як професор університету, а водії автобусів ні бельмеса взагалі? І чому, врешті-решт, уздовж дороги від аеропорту немає ніяких покажчиків англійською? Та й в центрі теж немає.

Автор: bit.ua
  У нічних автобусах їздять одні чоловіки, а знання англійської допомагає хіба що в спілкуванні з буддистськими ченцями.
У нічних автобусах їздять одні чоловіки, а знання англійської допомагає хіба що в спілкуванні з буддистськими ченцями.

Я знала, що врятувало б мене в такій ситуації, коли б я був в Європі. Couchsurfing.org, звичайно! А в Непалі що? Виявилося, він же врятував і в Непалі.

ПРИЧИНА 4. НАВЧИТИСЯ ГОТУВАТИ КАРРІ

З Рохамом з Лалитпура (сусіднім з Катманду містом, що самі місцеві вважають районом Катманду) ми домовилися зустрітися біля Храму Мавп (Monkey Temple). Рохам виявився людиною серйозним - в окулярах і на байку.

Пізніше Рохам втирав мені, що з касти брахманів, а коли я відмовлялася вірити, нагадував, що у нього взагалі-то айфон і, знову ж таки, байк!

"У Непалі не так багато людей мають свій мотоцикл, - повчав мене випускник непальської бізнес-школи. - Непал - дуже красива країна, але дуже бідна".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці в США створили додаток для швидкого харчування у ресторані

І в цьому прав брахман! Природа у країни божевільна - хоч на півночі, ближче до Тибету, хоч в центральних районах, де розташований Катманду. Гімалаї, як не крути, енергетика валить з ніг.

Але місцевих з ніг валить не тільки це. Поки я жила з Рохамом і його братом в Лалітпурі, народ в Катманду щосили бастував. Я з подивом дізналася, що ще якихось 20 років тому Непал був монархією. Республікою він став з 2007 році, чому передував масовий терор маоїстів; Громадянська війна; божевілля принца, який розстріляв всю родину і застрелився сам; авторитарна політика нового короля; союз провідних політичних партій з маоїстами; і, нарешті, проголошення королівства демократичної федеративною республікою. Останній король Непалу досі живий, але його більше не вважають інкарнацією бога Вішну.

Автор: bit.ua
  20 років тому Непал був монархією.
20 років тому Непал був монархією.

Загалом, політичне життя Непалі настільки насичене, що коли там людям думати про те, як стати багатшими. Вони все б'ються - між собою або один з одним. Основне джерело валютних надходжень - іноземний туризм - і той здувся, тому що рожевощокому Джеку якось страшнувато стало їздити в країну, де через кожен кілометр величезні армійські полігони.

Індія і Китай з радістю підтримують чинний порядок речей, тому що їм Непал якраз і вигідний як "тіньова зона" - бідної, дикої та готової на все заради ста доларів. Нічого не нагадує?

Але це я щось зовсім відвернулася. Мова ж не про це, а про те, що живучи в будинку з непальцами, я навчилася готувати непалське каррі. І взагалі - дізналася, як закочувати ситні вечері з нічого. Безцінне вміння для українця.

ПРИЧИНА 5. DO NOT WORRY, BE HAPPY

Коли кулінарна школа була повністю пройдена, я вирушила в Похара, щоб півтора тижня займатися тільки йогою і пробіжками. Індія Індією, а Непал - це теж країна, в якій понад 70 відсотків населення індуси, так що тут аж кишить гуру, готовими передати знання.

Я вирішила залишити інтернет-гуру причесаним європейцям і зайнятися своїм тілом самій. Йогу практикую вже близько трьох років, тому потрібно було просто знайти місце, де голова сама попроситься торкнутися землі, а ноги - неба. Похара виявилася саме таким місцем. Точніше, не сама Покара, а маленький "Селище щастя" (так і називається) поруч.

Автор: bit.ua
  Якщо ви в Непалі, то ви вже в горах.
Якщо ви в Непалі, то ви вже в горах.

Похара - це містечко, звідки стартують експедиції на головні вершини світу. У 60-х Похара заполонили хіпі й з того часу це місце, куди приїжджають, щоб "встромляти". Наприклад, зі мною в хостелі жив дід з Лондона. Каже, щороку приїжджаю сюди на 4 місяці. У діда борода 30 сантиметрів і все пальця в кільцях. Ось що він там робить цілими днями?

ПРИЧИНА 6. НАВЧИТИСЯ СПІЛКУВАТИСЯ, НЕ ЗНАЮЧИ МОВУ

Хто не індуїст в Непалі, той, звичайно, буддист. Інакше і бути не може, адже на північі - Тибет, а на півдні - селище, в якому народився сам Будда. Лумбіні називається.

Раз я вже вмію готувати та стояти на голові, саме час для медитації. Такими словами я собі заспокоювала перші дні в монастирі М'янми на території Лумбіні, в якому проходила віппассану.

Автор: bit.ua
  Живучи в будинку з непальцами, навчилася готувати непалське каррі і дізналася, як робити ситні вечері з нічого
Живучи в будинку з непальцами, навчилася готувати непалське каррі і дізналася, як робити ситні вечері з нічого

Там я познайомилася з дівчинкою, яка організовує волонтерські програми. Тільки не ті, де заплатите 500 доларів і щипати діток за щічки, а справжні.

Як проходила медитаційні практики розповідати не буду, скажу лише, що коли вийшла з храму, то зрозуміла, що спілкуватися можна і не знаючи мови. Наприклад, за допомогою інтонацій. Цей нове уміння допомогло мені більше не боятися сісти не в той автобус.

А щоб вивчити мову - досить слухати, як кажуть ченці. Такому чистому й інтонаційно вивіреній англійській, як у них, позаздрить навіть англієць.

Катерина Бакланова з Харкова з чоловіком і донькою три роки тому переїхала жити до Праги. Про особливості життя та страхову медицину Катерина й розповіла.

Зараз ви читаєте новину «Мандрівниця розкрила 6 причин поїхати в Непал без великих грошей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути