пʼятниця, 27 жовтня 2017 00:17

"Китайські гуртожитки мають телевізори та кондиціонери" - українець про навчання в Азії

  Олексій Поварчук поруч з міською вартою Сіаню. Фото: з особистого архіву.
Олексій Поварчук поруч з міською вартою Сіаню. Фото: з особистого архіву.

Гуртожитки в Китаї мають нові меблі, мікрохвильовки і кондиціонери. Кімнати розраховані на 2 людей. В кожній є міні кухня.

Про це розповідає студент КНЛУ Олексій Поварчук, передає kredens.lviv.ua.

Щоб вступити в китайський університет, склав іспит на рівень знання мови. Він поділяється на усну і письмову частини.

"Я навчаюся у Шанхайському транспортному університеті. Обрав його, бо вважається найвпливовішим в Китаї. Отримав грант на навчання. Для цього складав тест на рівень знання мови. Проблем з письмовим тестом не виникло. Усний – з першого разу провалив. Наступного року спробував ще раз, - розповідає Олексій, - Китайська мова надзвичайно важка. В ній існує чотири тони, але немає алфавіту. Наприклад, один з ієрогліфів звучать як звук "ма", але залежно від тону будуть означати такі слова: кінь, сварити, мама та конопля", - каже Олексій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українка стала зіркою глянців у Азії

За словами хлопця, китайці цілий день проводять у бібліотеці. Усі отримують стипендію 2,5 тис. юанів (10 тис. грн — Gazeta.ua) на місяць.

"Цих грошей вистачає для того, щоб харчуватися і розважатися в Шанхаї. Обід в університетській їдальні коштує 40-60 грн, бокал пива в барі від 80-180 грн).

Українці, які навчаються у Китаї, часто підробляють на модельних показах або дають уроки англійської мови.

"Заробляти і навчатися одночасно цілком реально. Варіантів підробітку дуже багато. Від простої масовки в різних китайських мильних операх до серйозних модельних показів. Люди, які в Україні не відрізняються від інших, тут можуть влаштувати серйозну модельну кар'єру. Багато працюють викладачами англійської для китайських дітей. Я працював актором в масовці китайського кіно, барменом в китайському барі та викладачем англійської".

Китайські муніципальні дитячі садки коштують $1 тис. на рік. Списки дітей формують задовго до того моменту, коли їх приймають до садочка. У перший клас дитячого садка діти йдуть у трирічному віці. Годують чотири рази на день. Вихователі спілкуються з батьками через соціальні мережі: створюють групи чи спільний чат.

Зараз ви читаєте новину «"Китайські гуртожитки мають телевізори та кондиціонери" - українець про навчання в Азії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути