середа, 31 жовтня 2018 18:15

Експерт розповів, як діаспора протидіє російській пропаганді за кордоном

Експерт розповів, як діаспора протидіє російській пропаганді за кордоном
Щоб дезорганізувати український рух за кордоном, росіяни інтегруються в українські громади та середовища, каже політолог Михайло Басараб. Фото:gdb.rferl.org

Росіяни приділяють досить багато уваги українському питанню закордоном. Вони інтегруються в українські громади та середовища. Створюють фейкові організації, щоб перетягти до них емігрантів. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua каже політолог Михайло Басараб.

"Виникають підозри, що росіяни зараз діють більш вишукано. Українці в Іспанії скаржилися, що активно почали працювати неопротестантські секти. Вони отримують бази даних із адресами, місцем роботи українців. Заходять додому та агітують їх гуртуватися довкола протестантських церков. Не виключаю, що це може бути одним зі способів дезорганізації українського руху за кордоном" -каже Михайло Басараб.

Щоб протидіяти російським пропагандистам, українці за власний кошт проводять акції просвітницького характеру. Це флешмоби, круглі столи, фотовиставки.

"Іноді допомагає консульство, зокрема, зараз фінансувалися заходи, пов'язані із популяризацією правильного погляду на Голодомор. Але, в основному, люди проводяться усе не лише власними зусиллями, а й під пресом з боку російської агентури, якої вистачає серед іспанських політиків, активістів, радикальних елементів. Вони пробують зірвати такі заходи, застосовують погрози. Знаю про конкретні випадки протидій у мадридських університетах. Коли українці намагалися розповісти правду про війну, приходили росіяни, студенти активісти, місцеві політики переважно лівого спрямування і намагалися чинити перепони".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Виїжджають не тільки за грішми" - психолог пояснила, чому українці їдуть на заробітки

"Впливати на пресу українці можуть хіба що своєю активністю - проведенням різних заходів, акцій, накшалт підтримки Революції гідності, які привертають увагу журналістів. Тому українці ідуть іншим шляхом - створюють сторінки у соціальних мережах, де поширюють новини про Україну іспанською мовою. Їх читають громадяни усіх іспаномовних країн. Таким чином залучають на свій бік союзників серед іспанців".

Україна входить до топ-10 країн-донорів міжнародних мігрантів у світі. За різними оцінками, кількість трудових мігрантів сягає 4 млн осіб. За інформацією Центру економічної стратегії, одночасно за межами країни може знаходитися близько 2,5 млн осіб. 61% громадян України, які за останні 5 років хоча б один раз працювали за кордоном, робили це нелегально.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, як діаспора протидіє російській пропаганді за кордоном». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути