Ексклюзиви
понеділок, 16 квітня 2018 17:41

Експерт пояснив, як заробітчанам сплачувати аліменти

Експерт пояснив, як заробітчанам сплачувати аліменти
Заробітчани можуть сплачувати аліменти в доларах та євро. Фото:storage1a.censor.net

Заробітчани можуть сплачувати аліменти на дітей, проживаючи за кордоном . Про це Gazeta.ua розповів міжнародний юрист Сергій Кухар.

"Батьків, яким призначили аліменти, ніхто не звільняє від відповідальності, коли вони працюють і тимчасово проживають за кордоном. Сума аліментів залежить від заробітної плати, але якщо чоловік чи дружина працюють за кордоном, то в рахунок беруть не ту зарплату, яка призначена там, а середню по галузі, яку мав би тут. Наприклад, чоловік працює електриком у Чехії, там отримує 30 тисяч гривень. То, згідно з законом, на утримання дитини він має сплатити не 10 тисяч гривень, а 4000. Середня зарплата електрика в Україні - 12 тисяч гривень. Відповідно, якщо судом призначена третина заробітку, вийде менша сума", - пояснює юрист.

Перераховувати гроші можна на спецрахунок, але половину аліментів треба віддавати опікуну дитини. Це буває як мати, так і бабуся чи тітка дитини.

"Багато батьків заводять спецрахунок і кладуть туди гроші, думаючи, що після повноліття дитина скористається тими грішми. Законодавчо це робити не можна. Половину грошей треба переводити на рахунок опікуна дитини", - каже Сергій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали суму, яку можна заробити в Чехії

Гроші можна класти в іноземній валюті, яка поширена на території країни.

"У доларах чи євро можна, а от у єнах чи чеських марках ні. Ці валюти малопоширені в Україні. Тому опікун може відмовитись від такої допомоги і потім доведе, що батько не утримував дитину", - додає юрист.

Батько чи мати, яка сплачує аліменти може забрати дитину на опікунство із собою.

"У мене був випадок, що хлопець працював у Польщі і щомісяця на утримання дитини переводив 300 доларів. Коли повернувся в Україну, на нього подали в суд. Він довів, що мати не використовувала гроші на дитину. Мав докази з салонів краси, пив-барів, дискотек. Суд прийняв рішення передати дитину батькові", - додав юрист.

За даними експертів за кордоном працює понад 6 млн Українців. Найбільше в Росії, США, Польщі та Чехії.

Зараз ви читаєте новину «Експерт пояснив, як заробітчанам сплачувати аліменти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути