Ексклюзиви
неділя, 08 жовтня 2017 00:15

Діаспора США повертає в Україну унікальні книги предків

Автор: radiosvoboda
  Діаспора США повертає в Україну унікальні книги
Діаспора США повертає в Україну унікальні книги

Українська діаспора США повертає в Україну унікальні книги, які забрали із собою закордон українські політичні емігранти.

В Україні уже прийшли десятки посилок з книгами українською, англійською, а також італійською, французькою, німецькою, португальською мовами зі США. Близько двохсот книг волонтери описали і формують каталог, який буде доступний в інтернеті, повідомляє radiosvoboda.

Серед цих книг "Кобзар" Тараса Шевченка та "З вершин і низин" Івана Франка, видані у Львові у 1920 році. Їх як найбільшу родинну цінність вивезли з собою українці, які змушені були покинути батьківщину перед приходом радянських окупантів в 1944 році. Також передали словники, прижиттєве видання Хемінгуея, книги видані у радянський час для українців за кордоном, історичну та дитячу літературу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10-річна українка прославилася героїчним вчинком у Нідерландах

"Перераховуємо, скільки у пачці книг, описуємо – автор, назва, місце видання, рік, кількість сторінок і окремо виносимо тематику. Це - збірка, а не колекція. Нам потрапило видання Господарської академії, і у книзі знайшли диплом Олексія Козловського, оригінал. Олексій Козловський – один із офіцерів УНР. Це музейна річ", – розповів бібліотекар Іван Радковець.

Автор: radiosvoboda
  Діаспора США повертає в Україну унікальні книги
Діаспора США повертає в Україну унікальні книги

"Є бібліотека, яка залишилась по українському художнику в США, люди не мають можливості сюди відправити їх. Це півтори тонни книг. Нам потрібно знайти 1300 доларів, щоб їх переслали. 90% – це унікальні книжки", – каже волонтер Андрій Салюк.

Книги були вивезені із третьою хвилею еміграції українців на Захід у 1940-1950-х роках. Вона охопила переважно інтелігенцію. Саме ці люди зберегли за кордоном українську мову, культуру, створили українські організації, зібрали цікаві бібліотеки.

Зараз ви читаєте новину «Діаспора США повертає в Україну унікальні книги предків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути