Ексклюзиви
вівторок, 12 листопада 2019 00:15

Ціни у 5 разів вищі за київські - українка розповіла про життя у країні вікінгів
6

В Ісландії всі національні парки безкоштовні
Фото: uvidpustku.com
 80% території країни незаселені
У Ісландії приблизно 350 тисяч населення.
У літні та зимові місяці для подорожі країною треба бронювати усе за 5-6 місяців
Оренда квартири у столиці коштує приблизно 35 тис. гривень.

Далеко-далеко від основної частини Європи, посеред Атлантичного океану, розкинувся чудовий острів, на якому знаходиться загадкова країна Ісландія. Століттями вона не привертала до себе уваги, спокійно почуваючись на краю світу. Та в останні роки чи не кожен мандрівник забажав відвідати цю державу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Їдуть скуповують продукти, коли прогнозують сніг– українка розповіла про менталітет американців

Та чим же так приваблює ця країна? Про особливості життя, погоди та природи розповіла українка Оксана Йоханнессон. Вона є сама завзятою мандрівницею і відвідала більше 100 країн світу, а майже 10 років тому переїхала до Ісландії та заснувала разом з чоловіком-ісландцем компанію Terra Islandica, яка спеціалізується виключно на Ісландії й проводить там масштабні експедиції та подорожі, пишуть на uvidpustku.com.

"Ісландія – це острів, а простіше кажучи, величезний вулкан, що знаходиться в Атлантичному океані, між Американським і Європейським континентами. Її часто називають – "Землею льоду і полум'я", - розповідає Оксана, - Лише тут живуть люди – ісландці, які змогли б з легкістю зрозуміти своїх предків-вікінгів, оскільки сучасна ісландська мова і є мовою вікінгів, яка дійшла до наших днів майже без змін.

Автор: uvidpustku.com
   80% території країни незаселені
80% території країни незаселені

Ісландія – одна з найменш малонаселених країн в світі. Тут живе лише приблизно 350 тисяч населення. При цьому єдність і амбіції нації вражають. Всі досягнення: від літератури і музики до футболу і технологій, в абсолютно різних сферах, часто дають відчуття, що перебуваючи в Рейк'явіку, ти знаходишся не в місті з населенням в 210 тисяч чоловік (це кількість жителів таких міст як Біла Церква або Тернопіль), а в бурхливій космополітичній столиці великої країни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчителям дають безвідсоткові кредити на житло - подробиці купівлі нерухомості у Франції

"Тут максимальна концентрація унікальних місць, яких немає ніде в світі. Територія Ісландії в 6 разів менша за Україну. Однак ніхто цього не усвідомлює, оскільки пейзажі і види змінюються щодня до невпізнанності, - зазначає українка, - Величезні, безмежні розлоги (до цих пір 80% території незаселені), незаймана природа і сюрреалістичні ландшафти точно ніяк не очікуєш побачити фактично в Європі, а скоріше десь на сафарі в Африці, в нетрях Амазонки або на Крайній Півночі. Одночасно в Ісландії мандрівник оточений цивілізацією майже на всьому шляху".

Автор: uvidpustku.com
  У Ісландії приблизно 350 тисяч населення.
У Ісландії приблизно 350 тисяч населення.

Дівчина розповідає, що країна дорога, для подорожей необхідність все бронювати дуже заздалегідь і готуватись до мінливої погоди. Зокрема, для подорожі в високі сезони (червень-вересень та грудень-січень) бронювати необхідно робити за 5-6 місяців і більше, а в інші сезони – за 2 місяці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "На рахунку треба мати $10 тисяч" - українка розповіла, як переїхати до Канади

"Погода, дійсно, може змінюватися дуже часто і до цього варто ставитися відразу ж філософськи. І як самі ісландці роблять – ніколи не змінювати своїх планів на догоду погоді, - розповідає Оксана, – Останні 7 років Ісландія стала популярною протягом усіх 12 місяців. Тому вже немає такого поняття, як "низький сезон". Безумовно, літо (червень-вересень) та Новий рік (грудень-січень) є найпопулярнішими періодами. У своїх подорожах під ці дати ми все бронюємо за 9-12 місяців. Однак інші сезони також дуже запитувані".

Автор: uvidpustku.com
  У літні та зимові місяці для подорожі країною треба бронювати усе за 5-6 місяців
У літні та зимові місяці для подорожі країною треба бронювати усе за 5-6 місяців

В Ісландії всі національні парки безкоштовні (крім приватного кратера Керід, вхід до якого коштує €3), тому фактично ніякої плати за спостереженням краси природи немає.

За свіжими даними Eurostat, у 2018 році Ісландія в черговий раз очолила рейтинг найдорожчих країн Європи, випередивши Швейцарію, Норвегію і Данію. В середньому всі споживчі ціни тут на 56% вищі решти Європи. Оренда квартири у столиці буде коштувати в еквіваленті 35 тис. гривень. Квиток у громадському транспорті – майже 100 гривень. Стартова ціна посадки в таксі становить від 150 гривень.

Автор: uvidpustku.com
  Оренда квартири у столиці коштує приблизно 35 тис. гривень.
Оренда квартири у столиці коштує приблизно 35 тис. гривень.

"Я особисто вже 3 роки не тримала в руках готівки. Всюди можна користуватися платіжною карткою, - ділиться Оксана, – Завжди краще говорити предметно, тому наведу вартість найбільш популярних позицій "туристичної" їжі: базова піца – €17, келих вина – €10, келих пива €7, кава – €4, обід на двох у звичайному ресторані – €85 (без вина/пива) Таким чином, для планування бюджету подорожі по Ісландії, я б радила збільшувати, в порівнянні з українськими цінами, в 3 рази вартість послуг та житла, а ресторанів і продуктів – в 5 разів".

Американці простіше ставляться до речей. Якщо в орендованій квартирі зламалась пральна машина чи мікрохвильова піч, власники просто купують нові. До квартирантів не буде жодних претензій. У коридорах багатоквартирних будинків можна побачити коробки з різними посилками, що залишають кур'єри. І ніхто не забере чужу річ.

Зараз ви читаєте новину «Ціни у 5 разів вищі за київські - українка розповіла про життя у країні вікінгів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути