Ексклюзиви
пʼятниця, 15 листопада 2019 00:15

Якщо сусіди проти, не можна завести собаку чи кішку - українка розповіла про життя у Німеччині
5

Гори недалеко від міст, взимку можна там кататись на лижах
Фото: З відкритих джерел
У Німеччині існує єдина транспортна система і дорогий міський транспорт
Німці звикли економити: це відноситься як до споживання комунальних послуг, так і до покупок різних предметів побуту.
Взимку сніг у Німеччині буває рідко
Домашніх тварин можна завести тільки після згоди сусідів

Німеччина — одна з найбільш "російськомовних" країн Європи, де є чисельна діаспора вихідців з країн колишнього СРСР. Цим моментом життя іммігранта спрощується, оскільки завжди є допомога з житлом і роботою, але є і проблеми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчителям дають безвідсоткові кредити на житло - подробиці купівлі нерухомості у Франції

Марія К. 34 роки, іммігрантка з України, проживає в Німеччині сім років. Workland.com.ua розпитував її про ставлення німців до російськомовних іммігрантів і про життя в Німеччині в цілому.

Як ви зважилися виїхати до Німеччини?

Я завжди хотіла жити за кордоном, в сучасному і прогресивному суспільстві. Для майбутньої імміграції я розглядала багато європейських країн, але ось саме Німеччина залучила мене найбільше. Я трохи знала німецьку за шкільною програмою, в університеті вивчала англійську. І ось з таким багажем знань я поїхала в Німеччину на стажування. Пропрацювавши пів року, прийняла рішення залишитися тут жити.

Яке відношення німців до іммігрантів з України?

Потрібно розуміти менталітет німців, звикнути до їх способу мислення, взяти їх цінності, щоб судити об'єктивно. Не можна сказати, що однозначно негативне ставлення, але також не позитивне. Коли іммігранти приїжджають до Німеччини сім'ями, припустимо, по одній з програм (єврейської), їм забезпечують житло, допомогу, вони живуть на соціалці, вчать мову, знаходять роботу. Це все відбувається з кишені корінних німців, які працюють і платять податки. Тому ставлення до переселенців не завжди райдужне. Попри це німці часто допомагають таким людям, пояснюють, йдуть назустріч.

Автор: З відкритих джерел
  У Німеччині існує єдина транспортна система і дорогий міський транспорт
У Німеччині існує єдина транспортна система і дорогий міський транспорт

Ви в чужій країні завжди залишитеся приїжджим. Ставлення до вас, як до корінного німця, ніколи не буде. Тому іммігранти часто спілкуються всередині своїх громад, вибирають житло собі там, де багато російськомовних. Але чимало й тих, хто шукає житло в німецькій середовищі.

Природа і клімат: що ви можете розповісти?

Клімат — це те, що мене засмучує в Німеччині. Я звикла до суворої зими, теплої весни й осені, жаркого літа. Тут все не так: взимку максимум 5 С, сніг випадає рідко і відразу тане. Є такі часи, коли снігу багато, але це більше виняток з правил. Літо в Німеччині холодне, жарко буває рідко і недовго. Демісезон дощовий, в Україні в травні вже спека, а в Німеччині дощ і люди ходять в пальто.

Автор: З відкритих джерел
  Німці звикли економити: це відноситься як до споживання комунальних послуг, так і до покупок різних предметів побуту.
Німці звикли економити: це відноситься як до споживання комунальних послуг, так і до покупок різних предметів побуту.

Природа в Німеччині приголомшує, є на що подивитися. Перевага — невелика віддаленість від гір, взимку є де покататися, і на дорогу не витрачаєш багато часу. Взимку міста засаджені вічнозеленими чагарниками, що скрашує сірість погоди й клімату.

Побутові заморочки німців

Потрібно взяти до уваги той факт, що німці — дуже економні, ощадливі та раціональні люди, які рахують кожну копійку. Додатково до цього вони ще й правильні, законослухняні, люблячі у всьому порядок та інструкції до дії. Тому зовні й по поведінці відразу можна зрозуміти: перед тобою німець або іноземець. Жителі Німеччини стримані в прояві емоцій, але завжди доброзичливо налаштовані.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "На рахунку треба мати $10 тисяч" - українка розповіла, як переїхати до Канади

У побутовому плані німці звикли економити: це відноситься як до споживання комунальних послуг, так і до покупок різних предметів побуту. Розкіш у представників цієї нації не в моді по тій простій причині - "що люди скажуть". Якщо ви живете в "середньому" по достатку житлі, маєте "середню" за рівнем вашого доходу авто, покупка нової дорогої машини буде прирівняна до розкоші. Для зміни машини дорожчу марку, вам потрібно буде формально змінити роботу і переїхати в більш престижний район. Усередині міста є такі місця для проживання заможних німців, середнього класу і бідних. Магазини в цих районах продають товари відповідно до рівня доходу населення. Може так бути, що один і той же товар в різних місцях буде коштувати в рази дорожче і дешевше.

Автор: З відкритих джерел
  Взимку сніг у Німеччині буває рідко
Взимку сніг у Німеччині буває рідко

Економія на споживанні води, електрики, роздільний збір сміття, розміщення речей всередині будинку при наявності орендованого житла, неможливість навіть поміняти вікна у себе у квартирі (змінюється вигляд будинку в цілому), завести собаку, кішку, якщо сусіди проти — це все життя в Німеччині.

Якщо у вас проблеми зі знанням мови, ви не можете порозумітися з німцем, вам завжди допоможуть, перейшовши на англійську.

Скільки коштує життя в Німеччині?

Німці живуть дуже скромно, при цьому заробляючи в рази вище українців, що і привертає останніх виїжджати на заробітки до Німеччини. Отримати офіційну роботу в Німеччині дуже важко, оскільки існує варіант початкового працевлаштування громадян ЄС. І якщо вам вдалося роздобути трудовий контракт, дозвіл на роботу, вважайте, що пощастило.

Автор: З відкритих джерел
  Домашніх тварин можна завести тільки після згоди сусідів
Домашніх тварин можна завести тільки після згоди сусідів

Життя в Німеччині дуже дороге, якщо ти звик жити на широку ногу. Якщо ж задовольняєшся мінімальними послугами, що дозволяють жити й працювати, то вартість життя цілком демократична. Якщо є бажання отримати щось більше, потрібно буде за це платити: сервіс в Німеччині дуже дорогий.

Вартість житла залежить від місцевості, де ви його хочете знімати. Двокімнатна невелика квартира в Гамбурзі обійдеться 500-550 євро плюс комунальні та інтернет 200 євро. Однокімнатні на околиці міст можуть потягнути до 400-500 євро, залежить від району і самого міста. Окремо оплачується вивезення сміття, прибирання на сходових клітинах.

Автор: З відкритих джерел
  Гори недалеко від міст, взимку можна там кататись на лижах
Гори недалеко від міст, взимку можна там кататись на лижах

Німці схиблені на якості того, що вони споживають. Це відбивається на всьому спектрі послуг і товарів, на першому місці їжа і вода. Якщо ви хочете харчуватися екологічними продуктами, вони обійдуться дорожче звичайних. Вода проходить крізь різні системи очищення, і в деяких містах її можна пити з-під крана. Вартість продуктів відповідає рівню зарплат німців.

Дуже дорогий міський транспорт. Якщо ви постійно ним користуєтесь, вам вигідніше купити проїзний на всі види транспорту. Є "легкий" проїзний, що дозволяє їздити цілий день, за винятком годин пік і не по всьому місту, є "all inclusive". У центрі мегаполісу проїзд в транспорті коштує 3 євро, але якщо з центру потрібно потрапити в аеропорт, сума проїзду зростає в 6-7 разів. У Німеччині існує єдина транспортна система, що дуже зручно, і пунктуальність його прибуття секунда-у-секунду.

Понад 700 намальованих незвичних ангелів уже продала на благодійному аукціоні українка Юлія Косівчук, яка 15 років уже мешкає у місті Берклі в передмісті Сан-Франциско штату Каліфорнія.

Зараз ви читаєте новину «Якщо сусіди проти, не можна завести собаку чи кішку - українка розповіла про життя у Німеччині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути