пʼятниця, 16 травня 2008 07:11

16 травня помер французький письменник-казкар Шарль Перро

1703 — у віці 75 років помер французький письменник-казкар Шарль Перро. На сюжети його казок створено опери "Попелюшка" Россіні, "Замок герцога Синьої Бороди" Бартока, балети "Спляча красуня" Чайковського, "Попелюшка" Прокоф"єва тощо.


1863 — розпочали будівництво Одеської залізниці на ділянці Одеса–Балта завдовжки 222 версти (236 км). Нині на неї припадає майже 20% вантажообігу, понад 16% пасажирообігу залізниць країни.


1943 — придушено повстання у варшавському єврейському гетто. Нацисти підірвали останню синагогу, взяли під контроль територію гетто і почали відправку всіх його жителів до табору смерті Треблінки.


1967 — у Ленінграді на заводі ім. Козицького виготовлено першу партію кольорових телевізорів "Радуга".


1972 — у Світлогорську (Калінінградська обл. Росії) на будівлю дитячого садка впав військово-транспортний літак. Загинули 23 дитини, двоє вихователів та вісім членів екіпажу.


1975 — японка Джунко Табеї піднялася на гору Джомолунгму і стала першою жінкою, що здолала найвищу вершину планети. Це сталося через 22 роки після того, як на Джомолунгму вперше піднялись чоловіки — Едмунд Хіларі та Тенціг Норгей.

Зараз ви читаєте новину «16 травня помер французький письменник-казкар Шарль Перро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути