Ексклюзиви
понеділок, 01 серпня 2011 15:26

Журі Букерівської премії очолює британська шпигунка

Журі Букерівської премії очолює британська шпигунка

У Лондоні оголосили 13 претендентів на Букерівську премію. Її вручають із 1968-го і вважають однією з найпрестижніших у англомовній літературі. Потрапляння до списку претендентів забезпечує автору комерційний успіх. Чотири власника Букерівської премії - Вільям Голдінґ, Надін Ґордімер, Відьяхар Найпол та Джон Кутзее - згодом отримали Нобелівську премію з літератури.

"Довгий список отримали внаслідок пристрасної дискусії. Тематика творів коливається від романів про Дикий Захід до Лондона із вкрапленням Москви та Бухареста", - зазначила голова журі цьогорічного "Букера"- колишній керівник британської контррозвідки і письменниця Стелла Рімінгтон.

Головна премія складає 100 тис. доларів. На неї претендувало 138 романів.

"Найбільшу літературну премію, яку отримував - це 5 тисяч доларів на "Коронації слова" в 2006-му, - розповів Gazeta.ua письменник Андрій Кокотюха. Він - володар понад десятка українських літературних премій. - Тоді я борги роздав. Якби дали 100 тисяч - навіть не знаю, що робив би. Я не мрійник, дайте мені таку премію, а там вже розберуся. Але проблема не у преміях. У Британії після того тебе відразу видають, книги розповсюджують, фільми за книжками знімають - ти стаєш відомий. У нас нема подібних механізмів".

Серед номінантів - роман "Дитина незнайомця" колишнього лауреата Букерівської премії Алана Холлінгхерста. Книга була видана у червні. Її герой - маловідомий поет Валенсе, який загинув під час першої світової. Через десятиліття поема Валенсе про любов стає відомою. Її дослідники намагаються з'ясувати про любов до кого йдеться - дівчини чи хлопця. Цей роман британські критики назвали "спокусливим і трохи лукавим".

Першу премію "Букера" Аллан Холлінгхерст отримав 2004-го за роман "Лінія Краси". Це книга про життя гомосексуалістів. Головний герой гей Нік приїжджає в гості до свого університетського друга - сина мільярдера, політика-консерватора. Дія роману відбувається в роки правління Маргарет Тетчер, яка ніколи не симпатизувала сексуальним меншинам. Кульмінацією стає момент, коли Нік, нюхнувши кокаїну, запрошує на танець "залізну леді".

У вересні журі Букерівської премії мають оприлюднити список з шести романів. З них виберуть переможця у жовтні.

Зараз ви читаєте новину «Журі Букерівської премії очолює британська шпигунка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі