Ексклюзиви
середа, 18 травня 2011 13:48

Американець Філіп Рот отримав міжнародний "Букер"

Американець Філіп Рот отримав міжнародний "Букер"

Американський романіст Філіп Рот, автор "Випадку Кравця", "Звільненого Цукермана", "Американської пасторалі" та інших книг, що заслужили кілька премій, включаючи Пулітцерівську, став лауреатом Міжнародної букерівської премії, яку вручають раз на два роки за досягнення в галузі художньої літератури, оголошує повідомлення, розіслане оргкомітетом премії в середу.

Філіп Рот, який народився 19 березня 1933 року в Нью-Джерсі, в місті Ньюарк, вважається одним з найвизначніших живих письменників Америки, в його честь названа одна з ньюаркських площ. Рот прославився з першої ж публікації: дебютну збірка "Прощавай, Колумб" (Goodbye, Columbus, 1959) удостоїлася Національної книжкової премії. Його перший роман, "Наплювальництво" (Letting Go), був опублікований в 1962 році, за ним слідували декілька десятків книг, з яких найбільшу популярність отримали "Випадок кравця" і антиутопічна "Змова проти Америки" (The Plot Against America, 2004) .

Рот відомий нелюдимістю і нелюбов'ю до електронних книг.

Оголошення переможця відбулося в Сіднеї, а церемонія нагородження пройде 28 червня у Лондоні.

Міжнародний Букер, заснований британської Букерівською премією, вручається з 2005 року авторам, які не тільки пишуть англійською, але і переведені англійською мовою, не за конкретний твір, а за "творчу активність, розвиток і загальний внесок в світову художню літературу".

У числі фіналістів цього року фігурували 13 авторів з восьми країн світу. У шорт-листі фігурують такі автори, як скандально відомий за своє вільне трактування Біблії британський дитячий письменник Філіп Пуллман, лауреат Букерівської премії 1994 року, шотландець Джеймс Келман, одна з найвідоміших італійських письменниць Дачія Мараіні, володар Пулітцерівської премії та премії Франца Кафки, автор з КНР Ван Аньі, французький письменник ліванського походження Амін Маалуф, іспанець Хуан Гойтісоло та інші.

Незадовго до оголошення переможця на премії розгорівся скандал через одного з фіналістів. Після того, як журі під головуванням письменника Ріка Джекоскі в кінці березня оголосило список номінантів, британський автор шпигунських детективів Джон ле Каре попросив виключити його ім'я зі списку. Письменник мотивував своє прохання тим, що він ніколи не бере участь у літературних змаганнях. Журі, вкрай здивоване такою реакцією, все ж відмовилося виключати його ім'я з шорт-листа.

Переможець отримає 60 тисяч фунтів стерлінгів.

Зараз ви читаєте новину «Американець Філіп Рот отримав міжнародний "Букер"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі