четвер, 20 травня 2010 12:11

Джеймс Фаррелл посмертно отримав "втраченого" Букера

Джеймс Фаррелл посмертно отримав "втраченого" Букера

Британський письменник Джеймс Фаррелл посмертно нагороджений так званим "втраченим" Букером - Lost Man Booker Prize - за роман 1970 року "Проблеми" (Troubles), повідомляють організатори премії.

Цього року знаменита літературна Букерівська премія (Man Booker Prize) вирішила відновити історичну справедливість і заснувати єдиноразовий додатковий приз за 1970 рік. Тоді організатори змінили правила і перенесли вручення премії з квітня на листопад 1971 року, і в результаті цього збою безліч романів попереднього року, що дістали схвалення критиків, не змогли брати участь в ній.

"Проблеми" входять в трилогію Фаррелла "Імперія", яка присвячена політичним і людським долям постколоніальної Великої Британії. Друга книга з циклу - "Облога Крішнапура" (The Siege of Krishnapur) - принесла Фарреллу Букера в 1973 році.

Фаррелл, британський письменник ірландського походження, помер в 1979 році.

За переможця Lost Man Booker Prize голосували читачі всього світу на сайті премії. "Проблеми" набрали 38% голосів - удвічі більше, ніж будь-хто з фіналістів.

Шорт-лист був складений журі, до якого увійшли журналіст і критик Рейчел Кук, ведуча новин телеканалу ITN Кеті Дерем, поет і романіст Тобіас Хілл.

"Проблеми" - це роман такої "довгограючої" якості, що за останніх 40 років він не переставав друкуватися. Якби він став переможцем в 1970 році, Джеймс Фаррелл став би першим (за часом, але не єдиним на сьогоднішній день) автором, удостоєним Букера двічі", - цитують організатори слова літературного директора премії Іона Тревіна.

На сьогоднішній день єдиним володарем двох Букерів є нобелівський лауреат Джон Максвел Кутзее.

Приз - оформлене дизайнером перше видання роману - від імені покійного автора отримав його брат, Річард Фаррелл, на урочистій церемонії в Лондоні.

Букерівська премія, запроваджена в 1968 році, вручається щорічно англомовним авторам з Великої Британії, Ірландії та країн британської Співдружності. Володар премії отримує 50 тисяч фунтів стерлінгів. Крім того, всім фіналістам, включаючи переможця, вручається чек на 2,5 тисяч фунтів і контракт на дизайнерське оформлення нової книги.

РИА "Новости"

Зараз ви читаєте новину «Джеймс Фаррелл посмертно отримав "втраченого" Букера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути