неділя, 27 травня 2018 15:30

Зробили кіно про українських самураїв: режисер про зйомки картини "Екс"

Зробили кіно про українських самураїв: режисер про зйомки картини "Екс"
Орест Пастух і Віталій Гордієнко зіграли галицьких націоналістів. Фото - Facebook

Цьогоріч в прокат виходить гостросюжетна пригодницька стрічка "Екс" про пограбування поштового відділення в місті Городок на Львівщині. Картина заснована на реальних подіях. Прем'єра відбулася на Міжнародному кінофестивалі в литовському Вільнюсі, Литва.

1932 року члени націоналістичної Української військової організації спланували операцію "Екс" - від "експропріація". Гроші збиралися витратити на розвиток антипольського повстанського руху. Її учасників заарештували й засудили, за сюжетом.

"Зібралися кілька ідейних хлопців, які прагнули звільнити Галичину від поляків, — розповідає режисер Сергій Лисенко.

— Гучною крадіжкою вирішили заявити про існування українських націоналістів на Львівщині. Операція, яка планувалася як безкровна, перетворилася на бійню. Через невправність охоронців загинули мирні люди".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вийшов трейлер українського фентезі "Бобот та енергія всесвіту"

Сценарій до картини написав лауреат премії "Коронація слова" Ярослав Яріш. Режисер зацікавився сюжетом під час перебування в журі.

"Сподобалась історія – динамічна, неоднозначна, персонажі різнобарвні, - каже Сергій Лисенко. - Бачимо, що національну революцію творять абсолютно різні люди.

Провів паралелі з сучасністю. Вирішив, що фільм про українських самураїв. У кодексі самураїв Бусідо написано, що шлях воїна – це шлях смерті. "Екс" - історія про людей, які в будь-який момент готові пожертвувати життям заради України".

Поштове відділення 1930-х відтворювали з історичних фотографій і малюнків. Обладнали предметами, які використовувались в той час - німецький телефон "Сіменс", телеграф сторічної давності. Їх запозичили в київському політехнічному музеї. Художниця з костюмів львів'янка Ельвіра Босович відтворила давню форму листонош. У 1930-х. її шили з цупкого сукна, на плечі кріпили відзнаки - поштові "ріжки".

Головні ролі виконали актор Івано-Франківського академічного театру Івана Франка 30-річний Орест Пастух, випускник львівського університету Івана Франка 23-річний Віталій Гордієнко. Василь Колісник із львівського театру Леся Курбаса зіграв підпільника з позивним "Терен". У нього закохана дівчина, яка працює на пошті Допомагає націоналістам. Її зіграла 26-річна Ліза Бакуліна зі столичного театру Лесі Українки.

Бюджет стрічки становить 27,5 млн грн.

Український короткометражний фільм "Деталі" отримав нагороду на конкурсі Le Petit Cannes Film Festival, який проходить паралельно з основною програмою Каннського кінофестивалю. Кінострічка, режисером якої є Хачатур Василян, перемогла в номінації "Експериментальне кіно".

Зараз ви читаєте новину «Зробили кіно про українських самураїв: режисер про зйомки картини "Екс"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі