вівторок, 27 березня 2012 13:53

Знайшли втрачений шедевр авангардизму

Знайшли втрачений шедевр авангардизму
Тамара де Лемпіка, Nu adoss ("Та, що зіперлася")

Картина однієї з найбільш затребуваних авангардисток минулого століття Тамари де Лемпіка Nu adoss ("Та, що сперлася") буде запропонована колекціонерам в Нью-Йорку на травневих торгах імпрессініостів, повідомив аукціонний дім Sotheby `s. Полотно вважалося загубленим.

Полотно та Лемпіка (уроджена Лемпіцька) вперше виставлявся в міланській галереї Bottega ді Poesia в 1925 році на початку творчої кар'єри художниці. Тоді вона працювала в стилі арт деко. Однак після цього сліди картини загубилися, і в її каталозі портрет був представлений за міланською фотографією з припискою "місце знаходження невідоме".

Картина була абсолютно випадково знайдена минулого року експертом Sotheby `s в одному з маєтків на західному узбережжі США. Господар маєтку не знав про значущість і вартість полотна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Художник малює олівцем картини дивовижної точності

Як робота потрапила з Мілана до Америки, залишається нез'ясованим.

"Та, що сперлася" оцінюють в 3-5 мільйонів доларів. Попит на роботи де Лемпіка неухильно зростає останнім часом. Минулий рік приніс відразу два абсолютні рекорди. У червні її картина була придбана на Sotheby `s за 6,6 мільйонів доларів. А вже через п'ять місяців цінова планка на портрети роботи Лемпіка піднялася до 8,5 мільйона доларів.

Тамара де Лемпіка (Лемпіцкий) - польська й американська художниця, феміністка. Її роботи поєднують кубізм і ар-деко. На творчість Лемпіка значний вплив справив класицизм Енгра.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли втрачений шедевр авангардизму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі