четвер, 05 жовтня 2023 14:56

Живий геній і сучасний Ібсен: назвали лауреата Нобелівської премії з літератури

Живий геній і сучасний Ібсен: назвали лауреата Нобелівської премії з літератури
Оголосили Нобелівського лауреата з літератури. Фото: twitter.com/NobelPrize

Цьогоріч лауреатом Нобелівської премії з літератури став норвезький письменник і драматург Йон Фоссе, якого називають сучасним Генріком Ібсеном.

Норвежець отримав нагороду "за новаторські п'єси й інноваційну прозу, в яких озвучується невимовне", йдеться в заяві Нобелівського комітету за 5 жовтня.

"Фоссе пише новонорвезькою мовою nynorsk. Вважається одним із представників постмодернізму в норвезькій літературі. Дебютував як письменник в 1983 році з романом "Червоне, чорне". Загалом написав чотири романи. Сьогодні він перша особа норвезької літератури, володар літературної премії Північної Ради і міжнародної премії імені Ібсена, театрального аналога Нобелівської премії. Романи Фоссе перекладені понад 40 мовами, його п'єси ставили Томас Остермайер, Фальк Ріхтер", - сказано в повідомленні.

У 2007 році видання Daily Telegraph назвало Фоссе "живим генієм".

Зараз Фоссе пише романи, новели, поезію, книги для дітей, есе та п'єси. Останні ставлять у багатьох країнах світу: Німеччині, Франції, США та Японії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали лауреатів Нобелівської премії з хімії

Фоссе називають найсильнішим драматургом Норвегії після Ібсена.

В українському перекладі можна почитати лише один роман Фоссе "Ранок і вечір". Його опублікував журнал "Всесвіт".

Торік лауреаткою Нобелівської премії в області літератури стала французька письменниця Анні Ерно. Серед номінантів на Нобелівську премію-2022 із літератури був і український письменник Сергій Жадан.

Нобелівська премія - одна з найпрестижніших міжнародних премій, яку щорічно присуджують за видатні наукові дослідження, революційні винаходи або значний внесок у культуру чи розвиток суспільства. Сума премії змінюється залежно від доходів Фонду Нобеля.

Уже назвали лауреатів премії з фізіології та медицини, фізики та хімії. 6 жовтня вручатимуть Нобелівську премію миру, а 9 числа - премію Шведського центрального банку з економічних наук на честь Альфреда Нобеля.

Президент України Володимир Зеленський і російський опозиційний політик Олексій Навальний стали фаворитами букмекерів на Нобелівську премію миру. Загалом на премію номінували 351 діяча. Водночас експерти вважають, що шанси Зеленського і Навального на здобуття премії невеликі.

Лауреат отримає не лише медаль і диплом, але й 11 млн шведських крон ($101,4 тис.). Припускають, що шанси матимуть також борці за права жінок, корінних народів чи навколишнє середовище.

Переможця оголосять уже цієї п'ятниці, а церемонія нагородження запланована в мерії Осло на 10 грудня - у річницю смерті Альфреда Нобеля.

Зараз ви читаєте новину «Живий геній і сучасний Ібсен: назвали лауреата Нобелівської премії з літератури». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі