четвер, 08 листопада 2018 03:28

Жінка створює пейзажі з кропиви, соломи і кінського волосся

Жінка створює пейзажі з кропиви, соломи і кінського волосся
Техніка черпаного паперу за японською традицією. Фото:www.lvivpost.net

Львівська мисткиня Анна Попова збирає льон, кропиву, солому, а потім творить із цього мистецтво – пейзажі у техніці черпаного паперу.

Свої трави жінка спершу виварює в розчині лугу. Потім добре їх відбиває молотком, перемелює та розводить у воді, - пише Zaxid.net

"Кожна миска з пульпою – інший колір. Є коричневий, є звичайний солом'яний, є чорний колір, є зелений. Якщо я хочу мати різнокольорову гаму в роботі, я мушу мати багато мисок", – пояснила мисткиня Анна Попова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зіркове небо, бурхливі хвилі, макові поля - пейзажі вражають красою і величчю

Цю пульпу жінка зачерпує ситом і гармонійно викладає на полотно. Так народилося майже 40 робіт. Про черпаний папір Анна дізналася майже 20 років тому на пленері в Польщі, однак ця техніка була на європейський манір – із готової целюлози. А як його творили японці – з живих трав – довідалася п'ять років по тому в Лодзі, коли отримала стипендію "GAUDE POLONIA".

Трави мисткиня збирає з весни до осені. В пригоді їй стають найнеочікуваніші рослини.

"До прикладу, збираю кукурудзу. Її листя дає один колір, а з качанів листочки дають світліший, цікавіший колір. І навіть збираю бананову шкірку. З неї теж можна робити дуже цікавий папір: ніжний, тонесенький, який має гарний коричневий колір", – розповіла Анна Попова.

А ще мисткиня творить у батику. Тільки-но повернулася з польського Кельця, де була її тринадцята персональна виставка. Має габаритні друковані пейзажі на льоні. Та тче з вовни, додаючи навіть кінське волосся.

"У мене є гобелен, що називається "Проникнення". Ви б запитали, чи то я обстригла коня? Ну, коня я не підстригла – я до них дуже близько не підходжу. Але одного разу я зустріла сусідку і вона каже: "Може, тобі потрібне кінське волосся? Бо моя мама колись робила сито з кінського волосся, плела. І вже мами немає, а цілий мішок кінського волосся залишився". Ну, я, звісно, погодилася!", – пояснила мисткиня.

Мисткиня брала не одну нагороду за свої доробки на Всеукраїнському трієнале художнього текстилю. А її роботи помандрували до Естонії, Канади, Великобританії, Америки та Польщі.

Зараз жінка передає свої знання з японського черпаного паперу студентам. Бо вже третій рік викладає на кафедрі художнього текстилю у Львівській академії мистецтв.

Мама трьох дітей Сара Тяу перероблює старий одяг у модні моделі. Почала робити це близько 10 років тому, коли народила першу доньку. Для створення стильних нарядів використовує від негабаритних сорочок до весільних суконь.

Зараз ви читаєте новину «Жінка створює пейзажі з кропиви, соломи і кінського волосся». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі