четвер, 05 квітня 2012 10:23

Заборона абортів спричинить збільшення кількості дітей-сиріт - експерт

Заборона абортів спричинить збільшення кількості дітей-сиріт - експерт
Правозахисники стверджують, що в країні недостатня кількість дитячих сиротинців. Фото: obozrevatel.com

У разі прийняття закону, який заборонятиме штучне переривання вагітності, в Україні значно зросте кількість покинутих, хворих дітей.

Так вважає Олена Бондаренко, голова підкомітету з міжнародно-правових питань та гендерної політики Комітету ВР України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин.

Нещодавно народний депутат Андрій Шкіль на вимогу керівників Української греко-католицької та Римо-католицької церков зареєстрував законопроект №10170, який забороняє штучне переривання вагітності.

Натомість лідери громадських організацій України вважають, що це рішення порушує репродуктивні права, а також загрожує здоров'ю та життю українських жінок.

"Коли ми говоримо про можливість заборони абортів, то треба думати й про всі наслідки, які виникнуть у цьому випадку. Перше, ми будемо спостерігати величезний вибух нелегальних переривань вагітності, - говорить Олена Бондаренко. - Нелегальні аборти – це смертність, каліцтво жінок, або, щонайменше, величезна психологічна травма. Треба піддавати кримінальному покаранню тих, хто робить такі аборти, або тих, хто вдається до допомоги лікарів у нелегальний спосіб".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ЗМІ опублікували "карту абортів України": лідирує Севастополь

Інше питання, яким стурбована правозахисниця - що робити з немовлятами, яких мами народжуватимуть, але не в змозі будуть прогодувати. На її думку, це може призвести до значного збільшення покинутих дітей.

"Я всіма фібрами серця підтримую ініціативу церкви заборонити переривання вагітності. Але перед тим, вочевидь, варто було б подбати про збільшення й наявність добре забезпечених дитячих притулків при церкві. Адже зараз державі абсолютно байдуже, що буде з покинутими дітьми. Далі це може просто наростати хвилеподібно", - наголосила Бондаренко.

Було б чудово, за її словами, якби цих дітей-сиріт усиновлювали українські родини.

"Як свідчить статистика, люди бажають усиновлювати лише здорових діток. Натомість відмовляються від них зазвичай ті батьки, у яких народилися хворі немовлята. Це означає, що кількість покинутих, хворих діток постійно збільшуватиметься у притулках, дитбудинках і сиротинцях", - зауважила правозахисник.

Зараз ви читаєте новину «Заборона абортів спричинить збільшення кількості дітей-сиріт - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути