вівторок, 11 грудня 2018 20:49

"З ворогом компроміс неможливий" - як знімали фільм "Чорний ворон"
15

"З 1922 року минуло вже майже століття, а ми й досі наступаємо на ті самі граблі", - каже режисер Тарас Ткаченко. Знімає історичну драму "Чорний ворон" за мотивами роману Василя Шкляра.

10 листопада одну зі сцен стрічки фільмували на території покинутого лікеро-горілчаного заводу у Києві.

Головний герой - Іван на прізвисько Чорний Ворон. Він - колишній старшина царської армії та армії УНР. Стає учасником повстанського руху часів Холодноярської республіки, за сюжетом. Літературна основа героя має реального прототипа – повстанського отамана Івана Черноусова.

"Сьогодні знімаємо сцену, у якій полонених отаманів змушують покаятися перед радянською владою, - додає Ткаченко. - Після цього вони вступають у свій вирішальний бій. Епізод є кульмінацією стрічки. "Чорний ворон" показує, що з ворогом компроміс неможливий. Є така приказка: якщо ти хочеш піти на ганьбу, щоб уникнути війни, то отримаєш і ганьбу, і війну. Події столітньої давнини перекликаються з тим, що маємо зараз. Це і російська окупація, і намагання працювати обманом, і методика чекістів сіяти недовіру, взаємну підозру серед отаманів і гайдамаків, подвійні стандарти, дискредитація боротьби".

Біля кабіни гримерів їсть бутерброд із сиром актор 28-річний Тарас Цимбалюк. Вдягнений у полотняну сорочку, довге синє пальто. Він грає головну роль Чорного Ворона.

"Сьогодні і фехтуємо, і б'ємося, - розповідає. – Усе будемо робити самі, без каскадерів. Мій герой Іван - це уособленні міці, сталі, добра. Це звір, який все тримає в собі, хоча в нього всередині жерло вулкана. Але він має зберігати холодну кров, бо на ньому величезна відповідальність. Україна повинна знати свою історію і своїх героїв. Я фанат супергеройських фільмів від Marvel. Але наші герої нічим не гірші. Тому про них однозначно треба знімати фільми. Тим паче, що ця сторінка історії була тривалий час заборонена. Наша молодь не дуже багато читає. А так хоча б подивиться фільм і дізнається про ці події".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фільм "Червоний. Без лінії фронту" ще знімають, а книжка вже є

На подвір'ї заводу налаштовують світло. Чекають, доки стемніє. Сцена зі збройним повстанням отаманів - нічна. На фасаді будівлі висять червоні шматки тканини з радянськими лозунгами. Постановники заносять рядна із сіном досередини. Там фільмують приміщення Лук'янівської тюрми.

Виконавець ролі отамана Деркача Остап Дзядик готується до зйомок.
Фото: Gazeta.ua
Актору Євгену Плиско-Купріну наносять грим. Грає отамана Залізняка у фільмі "Чорний ворон".
Виконавець ролі отамана Деркача Остап Дзядик готується до зйомок.
Фільм "Чорний ворон" знімає режисер Тарас Ткаченко (праворуч).
Головну роль Чорного ворона у фільмі грає Тарас Цимбалюк


Актор Олексій Тритенко палить в очікуванні зйомок. Вбраний у шкіряну куртку, червоне галіфе і офіцерський кашкет. Грає антагоніста Чорного Ворона - чекіста Птіцина.

"На головну роль навіть не пробувався, - зізнається. - Грати негативних персонажів цікавіше, це надзвичайно велике задоволення. Коли ти позитивний персонаж, то обмежений певними рамками моралі. А негативний може робити що завгодно. У поганця велика амплітуда, він може трансформуватися, може бути будь-яким. І виправдання тому – що він зараза".

Знімальний процес тривав з 15:00 до 2:00.

До Києва зйомки "Чорного ворона" відбувалися у Тальному на Черкащині, в Переяславі-Хмельницькому на Київщині. Дату виходу стрічки в прокат у кінотеатрах України поки що не називають.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фільм "Чорний Ворон" знімають на Черкащині

Над проектом працює команда "ТЕТ продашкн" на замовлення телеканалу "1+1" за підтримки Державного агентства з питань кіно.

Режисером фільму "Чорний Ворон" спочатку був Олег Туранський. Згодом компанія "1+1" заявила про заміну режисера на Тараса Ткаченка, відомого за фільмом "Гніздо горлиці". На посаді сценариста Андрія Кокотюху замінив Тарас Антипович. У процесі підготовки творці фільму вели консультації з автором першоджерела Василем Шклярем.

Частину коштів, а саме 11,8 млн грн., виробникам фільму надало Держкіно. Загальний кошторис – 23,7 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «"З ворогом компроміс неможливий" - як знімали фільм "Чорний ворон"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі