четвер, 05 травня 2022 21:02

"З рук янголів сипатиметься пісок": у Львівський Опері концерт поєднають із символічним перфомансом

"З рук янголів сипатиметься пісок": у Львівський Опері концерт поєднають із символічним перфомансом
У Львівській Опері зіграють Симфонію №3 Бориса Лятошинського. Фото - Facebook

6 травня Львівська Національна Опера розпочинає благодійний проєкт TOGETHER WITH UKRAINE. Зіграють серію концертів творів українських композиторів і світової класики. Всі виступи транслюватимуть онлайн. Головною місією проєкту є збереження національного музичного надбання та його просування у світовому культурному просторі, а також благодійність.

Відкриють проєкт твором українського композитора, диригента й педагога, одного з основоположників модернізму в українській класичній музиці - Бориса Лятошинського. Його знакова "Симфонія №3" прозвучить у виконанні оркестру Львівської Національної Опери, диригент Ivan Cherednichenko.

Важливою частиною концерту стане перформенс від врятованих акторів із Донецького академічного обласного драматичного театру Маріуполя.

"Під час виконання першої частини "Симфонії №3" Лятошинського на сцені будуть двоє акторів маріупольського драмтеатру - Юлія Бражник і Дмитро Ільїн. Вони з'являться в образі янголів, а з їхніх долонь сипатиметься пісок. Це буде символ того, що плине час, з одного боку. З іншого боку - нагадає, що ті трагедії, які переживає український народ, є, на жаль, повторюваними попри те, що спливає час. Твір Лятошинського був написаний після Другої світової війни. "Симфонії №3" - глибоко національна, в ній є мелодика, яка виходить з українського фольклору - композитору йшлося саме про те, щоб писати про переживання, трагедію українського народу. Перфоманс буде символічним, триватиме впродовж першої частини симфонії. Сполучатиме історію написання твору й сьогодення", - розповіла Стефанія Олійник, піарменеджерка Львівської Опери.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Океан Ельзи" влаштували концерт на платформі у київському метро

Онлайн-трансляція призначена для закордонного глядача - ведучий говоритиме англійською, у залі будуть субтитри українською.

"Мета проєкту - привернути увагу всього світу не лише на події в Україні, але й на нашу культуру. Це буде не одноразова акція - виконанням твору Лятошинського лише відкриваємо серію онлайн-концертів. Звучатимуть твори українських і світових композиторів", - розповіла Стефанія Олійник.

Онлайн-трансляція концерту розпочнеться о 20:00 (19:00 за центральноєвропейським часом).

Усі зібрані кошти будуть спрямовані на підтримку українського народу та культури в час війни. Зокрема, на потреби Військово-медичного клінічного центру західного регіону, що потребує закупівлі реанімаційного обладнання.

Видатний литовський піаніст Даріус Мажинтас 26 квітня влаштував концерт на підтримку України в Ірпені. Рояль поставили поблизу зруйнованого будинку культури. Концерт тривав близько години - звучали ноктюрни Шопена.

Зараз ви читаєте новину «"З рук янголів сипатиметься пісок": у Львівський Опері концерт поєднають із символічним перфомансом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі