вівторок, 26 квітня 2022 23:21

Під зруйнованим будинком культури звучав Шопен: відомий литовський піаніст зіграв у Ірпені
9

Литовський піаніст Даріус Мажинтас зіграв на підтримку України
Фото: Facebook
Литовський піаніст Даріус Мажинтас зіграв на підтримку України
Литовський піаніст Даріус Мажинтас зіграв на підтримку України
Литовський піаніст Даріус Мажинтас зіграв на підтримку України
Литовський піаніст Даріус Мажинтас зіграв на підтримку України

Видатний литовський піаніст Даріус Мажинтас 26 квітня влаштував концерт на підтримку України в Ірпені. Рояль поставили поблизу зруйнованого будинку культури. Концерт тривав близько години - звучали ноктюрни Шопена.

Про це у Facebook написала громадська діячка, голова правління ГО "Всеукраїнський демократичний форум" Ярина Ясиневич.

"26 квітня 2022 року на тлі зруйнованого історичного будинку культури в місті героїв Ірпені відбувся годинний виступ видатного піаніста Даріуса Мажинтаса на підтримку України та пошану зруйнованого міста героїв, які віддано і ціною життів стримували наступ росіян на столицю. Чорний рояль для виступу привезли із Києва і розташували на уцілілому шматку площі перед Центральним будинком культури. Споруда - пам'ятка культури, в її зруйнованому приміщенні зараз можна бачити металеві каркаси двох згорілих фортеп'яно", - написала Ярина Ясиневич.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЮНЕСКО підтвердила пошкодження 110 об'єктів культурної спадщини внаслідок російської агресії

Артист приїхав напередодні і заночував у Ірпені, побут допомогли організувати волонтери. В місті досі нема електрики, газу та подекуди води. Люди набирають воду у криницях і готують на вогнищах. Будинок, де оселили його з командою, також значно постраждав від ракетних обстрілів.

"Важливо привертати увагу світової спільноти саме тут, у таких місцях, як Ірпінь, до злочинів, вчинених Росією проти України, запрошуючи на власні очі переконатися у масштабах руйнувань. Врешті, важливо творити красу, демонструвати людяність у сповнених болю місцях." - говорить Ярина Ясиневич.

Сам піаніст зауважив, що зараз важливо підтримувати українців мистецтвом.

"Музика, яка звучить у залах заради задоволення, - це не все, що можна з нею зробити. Музика - це енергія, яка допомагає людям. Тому я не хочу зараз грати в залах. Я хочу грати у тих місцях, де цього не очікують. Тому символічно ми тут. Наше серце з Україною. Я люблю Україну. Вона бореться не тільки за свою країну. Вона бореться за весь світ", - наголосив музикант.

Даріус Мажинтас - Віце-президент і художній керівник канадської Фундації Looking at the Stars у Європейському Союзі, випускник Литовської академії музики і театру, лауреат численних національних та міжнародних премій. Завдяки своїй винятковій музичній чуйності та таланту, а також формам виразу та унікальним інтерпритаціям, виконавець має визнання у Литовській Республіці та у світі.

Зараз ви читаєте новину «Під зруйнованим будинком культури звучав Шопен: відомий литовський піаніст зіграв у Ірпені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі