вівторок, 09 квітня 2013 12:19

"Всі, крім нас, повні ідіоти" - що подивитися в кіноклубах з 9 по 14 квітня
6

Піймай мене, якщо можеш
Фото: Фото: kinopoisk.ru
Вечір на Івана Купала
Енні Холл
Навсікая з Долини вітрів
Блиск

Головне за тиждень в столичних кіноклубах - що не можна пропустити з 9 по 14 квітня на думку Gazeta.ua. А саме сюрреалістичний фільм Юрія Іллєнка "Вечір на Івана Купала", оскароносного Джеффрі Раша у ролі піаніста, "вудіалленівський" серйозно-іронічний фільм "Енні Холл". А також перший фільм Миколи Вінграновського та одну із кращих робіт культового японця Хаяо Міядзакі.

Вечір на Івана Купала

Другий фільм Юрія Іллєнка, який він зняв як режисер-постановник у 1968-му році. Це фантазійно-містична екранізація творів Миколи Гоголя, в основі якої лежить однойменна розповідь із класичним сюжетом про угоду з нечистою силою. Закохався бідний селянин Петро в місцеву красуню. А вибороти кохання довелося за допомоги нечистої сили і ціною чужого життя.

Це історія українського доктора Фауста, на тлі якої розгортаються символічні для історії України події – від козацтва і татарських набігів до потьомкінських селищ і паломництва в Києво-Печерській Лаврі. Фільм вражає своєю насиченістю та зображальною сюрреалістичністю: наприклад, під час зйомок, які проходили в урочищах біля села Бучак, нині затоплених Канівським водосховищем, знімальна група навіть фарбувала корів і гори.

9 квітня у кіноклубі НаУКМА (Набережно-Хрещатицька, 27, аудиторія 13, початок о 18:30, безкоштовно)

Блиск

У фільмі Скотта Хікса йдеться про реального австралійського віртуоза-піаніста Девіда Хельфготта, з яким у молодості сталося затьмарення розуму через надмірно емоційне переживання власного виняткового дару. Власне за втілення цього образу на екрані Джеффрі Раш отримав "Оскара". Загалом ця картина зібрала 43 нагороди в різних міжнародних кінопреміях.

Хоч фільм і зроблений за принципом стандартного байопіку, це епічна та повна драматизму історія.

11 квітня у Центрі Курбаса (вул. Володимирська, 23-в, початок о 18:30, 10 грн.)

Енні Холл

1977-го року Вуді Аллен в "Енні Холл" іронічно поглянув на власну біографію і долю. І "вудіалленівські" закиди з приводу любові, дружби та слави припали до душі американцям. Картина отримала чотири премії "Оскар" - за фільм, режисуру, оригінальний сценарій і головну жіночу роль. Головні ролі у стрічці виконали Вуді Аллен і Дайан Кітон.

Це історія заплутаного роману нью-йоркських інтелектуалів - коміка Елві Сінгера та співачки Енні Холл (Холл – справжнє прізвище Даян Кітон, яку пов'язували творчі та особисті стосунки з Вуді Алленом в першій половині 70-х років). І тут справді багато нескінченних розмов про любов.

11 квітня у кіноклубі в центрі "Майстер клас" показ англійською мовою (вул. Лаврська, 16a, початок о 19:00, 40 грн.)

Піймай мене, якщо можеш

Стрічка Стівена Спілберга — грайлива та інтелігентно-пригодницька. У основі реальні події з життя Френка Ебігнейла - на екрані його втілив Леонардо Ді Капріо. Зрештою, справжній 54-річний Ебігнейл також з'явився у фільмі - в якості одного з французьких поліцейських у в'язниці, де він утримувався в 1969-му році.

"Всі, крім нас, повні ідіоти" - каже 20-річний Ебігнейл своєму батькові. Він встиг попрацювати і лікарем, і адвокатом, і пілотом на пасажирській авіалінії - і все це до досягнення повного повноліття — 21-го року. Крім перерахованих фальшивих "талантів" - Ебігнейл майстерно підроблював чеки і таким чином зміг заробити мільйони доларів. Саме агент ФБР Карл Хенретті (Том Хенкс) і намагається впіймати юного шахрая Френка.

Перший свій "обман" Френк розіграв ще в школі. Цілий тиждень 16-річний юнак видавав себе за вчителя французької мови, який приїхав на заміну в нову школу.

12 квітня у "Арт-клубі 44" (вул. Хрещатик, 44-б, початок о 19:00)

Навсікая з Долини вітрів

Це анімація 1984-го року від культового японського мультиплікатора Хаяо Міядзакі - творця "Віднесені привидами", "Ходячий замок". Згідно з опитуванням, проведеним міністерством культури Японії в 2007 році, це аніме посіло друге місце в рейтингу кращих світових аніме.

Фантастичний фільм-притча про жителів постапокаліптичного світу, яким доводиться битися з отруйними рослинами і тваринами-мутантами. Сюжет розгортається в Долині вітрів, одному з небагатьох царств, які вціліли після страшної біологічної катастрофи. Зупинити зло і врятувати світ виявляється під силу лише безстрашній і добрій принцесі Наусіка, незвичайній дівчинці, здатній знайти спільну мову навіть з велетенськими комахами Лісу і іншими дивними істотами екосистеми.

Ім'я "Навсікая" Міядзакі взяв у персонажа "Одіссеї" Гомера, дочки царя феаків. Захоплення ж головної героїні він запозичив з давньої японської легенди про "благородну діву, яка любила комах".

14 квітня кінопоказ від "Морква Клуб" (вул. Васильківська, 28, початок о 17:00)

Берег надії

Психологічна драма "Берег надії" 1967-го року - перша самостійна режисерська робота Миколи Вінграновського (одного з найвідоміших учнів Олександра Довженка). Фільм показують в рамках "місяця Миколи Вінграновського".

Дія фільму відбувається на одному з островів у Тихому океані, де проводять випробування водневої бомби. Від променевої хвороби помирає група місцевих мешканців-рибалок. Винахідник бомби, американський учений Томас Шервуд, який отримав велику дозу випромінювання, починає сповідувати теорію "спокутування вини через власне страждання". Однак наближення смерті змушує його інакше подивитися на світ.

10 квітня у кінотеатрі "Мегаплекс" (пр.-т Московський, 34в, початок в 11:00, безкоштовно)

Зараз ви читаєте новину «"Всі, крім нас, повні ідіоти" - що подивитися в кіноклубах з 9 по 14 квітня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі