четвер, 05 липня 2012 12:23

Спецтема: Боротьба за "мову"

"Все залежить від Януковича" - Іван Драч про мовний закон

"Все залежить від Януковича" - Іван Драч про мовний закон
Фото: rozmai.com.ua

"Мовний" законопроект фактично узаконює статус російської мови як другої державної. Про це у коментарі Gazeta.ua повідомив поет і громадський діяч Іван Драч.

4 липня він та Богдан Ступка написали заяву про вихід з Громадської гуманітарної ради при Президентові, членами якої були. Однак, вже наступного дня радник президента  України Ганна Герман повідомила, що ця інформація не відповідає дійсності.

"Богдан Сильвестрович зараз хворий, він підписав цього листа і віддав мені. Ми разом це вирішили", - говорить Драч, який і сам почувається зле.

У заяві, зокрема, є такі слова: "Цим законопроектом правляча партія – Партія регіонів здійснює замах на найсвятіше українського народу – на його мову. Українська мова конституційно закріплена як єдина державна мова в Україні, а надання регіонального статусу російській мові та ще 17 мовам національних меншин є нічим іншим, як спробою узаконити русифікацію України. Неважко уявити, до чого приведе реалізація цього закону".

Закон не сприятиме справедливості й миру в країні, переконаний Драч. Він вважає, що гуманітарна рада при президентові, як інституція, яка має дбати про мир і злагоду у суспільстві, має засудити його. В іншому разі Драч та Ступка залишать свої посади остаточно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Щодня мають з'являтися тисячі заяв: "Я розмовляю українською!" - Сверстюк

Кореспонденту Gazeta.ua Драч процитував слова з відкритої заяви, які вважає найважливішими:

"Навіщо я це підписав? Очевидно, що цей закон про засади державної мовної політики не тільки не сприятиме збереженню громадського ладу в суспільстві, а навпаки — вже підняв високу хвилю протестів і поставив під загрозу громадянський мир. Громадська гуманітарна рада має рішуче засудити закон, де російська мова фактично отримує статус другої державної. Якщо цього не буде зроблено, то ми не вважатимемо за можливе перебувати у складі гуманітарної ради".

Зараз все залежить від президента, вважає поет.

"А в кого ми ще будемо вірити? Єдине, у що можна вірити, що Янукович цей закон не підпише. Все залежить тільки від нього. Робити прогнози про те як розвиватиметься ситуація не можете ні ви, ні я, ніхто не може. Залежно від того що далі буде, я декларуватиму свою позицію".

Зараз ви читаєте новину «"Все залежить від Януковича" - Іван Драч про мовний закон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі