четвер, 16 лютого 2012 17:42

Леся Воронина відмовилася від президентської премії через політику влади

Леся Воронина відмовилася від президентської премії через політику влади

Дитяча письменниця Леся Воронина каже, що про нагороду своєї книжки "Сни Ганса Християна" президентською премією "Книжка року" її повідомив письменник Володимир Рутківський.

"Він подзвонив до мене і сказав, що побачив в інтернеті про це інформацію, - розповідає Воронина. - Про новину повідомила Каті Штанко. І ми вирішили, що прийняти цю премію не можемо, бо не поділяємо політику влади, зокрема й у гуманітарній сфері. Також не збираємося миритися з тією вакханалією, яку вони затіяли зі ЗМІ, музеями, вишами та школами. Рішення прийняла без вагань. Видавництво від перемоги не відмовилося. Але мою думку поважає, тому це ніяк не вплине на наші стосунки. "Грані-Т" подали мою книжку на конкурс три роки тому. Я про це нічого не знала. Очевидно, конкурс з того часу заморозили. Абсурд ситуації у тому, що премію "Книжка року" присуджували виданням, які з'явилися за три роки. Моя книжка вийшла 2009-го".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Епідемію відмов від літературних премій продовжила письменниця Леся Воронина

Премію присудили ще двом виданням. У номінації "За вагомий внесок у розвиток українознавства" перемогло видання "Опішнянська мальована миска другої половини ХІХ — початку ХХ століття" упорядника Олеся Пошивайла. У виховній літературі для підлітків кращою стала спільна книжка українських, білоруських та литовських істориків "Грюнвальдська битва — битва народів".

Зараз ви читаєте новину «Леся Воронина відмовилася від президентської премії через політику влади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі