пʼятниця, 20 квітня 2012 10:39

Вкрадену нацистами картину повернули законним власникам у США

Уряд США повернув спадкоємцям картину, конфісковану нацистами під час Другої світової війни, повідомляє Reuters.

Робота італійця Джироламо Романіно "Христос, що несе хрест" написана в другій чверті 16 століття. Вона належала Фредеріко Джентили ді Джузеппе - колекціонерові-єврею, що жив в Парижі.

Ді Джузеппе помер в 1940 році, а його спадкоємці до цього часу втекли з Франції. Після окупації Франції нацистською Німеччиною колекція з 70 робіт була конфіскована і продана урядом Віші. У 1997 році нащадки ді Джузеппе подали судовий позов про повернення вилучених робіт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли картини з особистої колекції Адольфа Гітлера

Картина згодом потрапила в міланський музей Брера і опинилася в числі 50 робіт, тимчасово переданих Музею науки і мистецтв американського міста Талахассі, штат Флорида. Про те, що одне з наданих творів мистецтва знаходиться в розшуку, дізналися співробітники Інтерполу, і в 2011 році за їх запитом картина була конфіскована урядом США.

Повертаючи картину спадкоємцям її законного власника, представник американської влади заявив: "70 років - це довгий термін, проте сьогоднішня подія показує, що ніколи не пізно виправити несправедливість".

За словами одного з онуків ді Джузеппе, нащадки прийняли рішення продати полотно на аукціоні Christie's. Торги відбудуться в Нью-Йорку 6 червня. Страхувальна вартість картини склала 2,5 мільйона доларів.

Зараз ви читаєте новину «Вкрадену нацистами картину повернули законним власникам у США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі