середа, 10 лютого 2021 19:41

Висміюю символи романтичного кохання - художник
11

У київському центрі сучасного мистецтва "Білий світ" відкрили виставку живопису Romantic Collection. Художник Влад Кришовський присвятив свої роботи дитинству в 1990-х. Розповідає про найцікавіші картини.

Автор: Instagram
 
"Висміюю старі символи романтичного кохання, - каже художник Влад Кришовський. - Але в той же час люблю їх. Це просто добрі веселі картинки. Працюю на полотні, з олією і розчинниками. Щось наливаю, не знаю куди воно далі потече. Від цього класно далі творити, люблю спонтанність. Роблю на картинах написи кульковою ручкою, щоб виглядало як малюнки зі шкільного зошита.
Автор: Instagram
 
Роботи виглядають, як вкладиші з турецької жвачки "Турбо" 1990-х років. Білий квадратик, з таким самим фоном та машинками. Використовую лінії та плями, до того ж кострубаті.
Автор: Instagram
 
З цієї виставки може скластися враження, що часто малюю жіночі груди. Насправді у мене їх мінімально в попередніх роботах. Це ж не "обнаженка". Людина - господар свого тіла. Як хоче, так і розпоряджається. Нехай жінки самі вирішують, носити їм бюстгальтери чи ні. Моя дружина - феміністка. Простежила, щоб в моїх роботах не було об'єктивізації.
Автор: Instagram
 
Зробив наївні малюнки супергероїв та боксерів. Усі ж в дитинстві мріяли вирости сильними. Класичний мускулінний комплекс. Колись чоловік з конем вважався заможним годувальником. Зараз цей авторитет переклали на дорогу автівку. Ми загрузаємо в цих архетипах все життя.
Автор: Instagram
 
Назва виставки Romantic Collection - це відсилка до касет, які продавали в ларьках та на розкладках. Як дитина 1990-х, добре знаю, навіщо касеті олівець. Мені прикро, що зараз усе в смартфонах. Коли мав матеріальний носій, то розумів його цінність та важливість. Легко міг загубити. Провокував живе спілкування, коли з друзями обмінювалися касетами та чекали, поки вони перезапишуться в магнітофоні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тімоті Шаламе зіграв сина Едварда Руки-ножиці

Ідеальний образ людини, яка заряджається енергією з минулого - це Зоряний Лорд з "Вартових галактики" кіновсесвіту Marvel. Гуляє на задвірках всесвіту під музику 1980-х у своєму плеєрі. Тому естетика коміксів у мене теж є, наприклад в написанні шрифтів.
Автор: Instagram
 
Зображую вибухи та пістолети, але вони милі. Це просто атрибути дітей, які граються у дворі. Зброя - це ж не завжди страшно, хоч створена для вбивства. У США це, наприклад, атрибут чоловіка, який охороняє свою власність".
Автор: Instagram
 
"Щоб підтримати чоловіка, надала для виставки й свою роботу, - каже мисткиня Олександра Кришовська. - Це скейти пап'є-маше. Півроку тому почали кататися кожен вечір. Цей образ надихнув зафіксувати це в скульптурі.
Автор: Instagram
 
Деякі роботи вже показували в галереї в Славутичі, Київська область. Робили спільну виставку. Зала була настільки вбита, що довелося це обігрувати. Наприклад, на електричний щиток повісили картину, ніби в рамку. Буцімто пляма на стіні - продовження полотна.
Автор: Instagram
 
Влад постійно згадує дитинство та юність. Мало того, що проходило в 1990-і, ще й в кримінальному районі Черкас. У нього є образи, які повторюються. Наприклад, спортсмен без роту та з розмазаними очима, ніби плаче.
Автор: Instagram
 
У кожній картині є банани, в житті постійно їх носить з собою. Інакше буде злим, бо падає цукор. Робить абсурдними та спрощеними навіть ікони. Наприклад, Марія Магдалена з пляшкою вина та м'ячем Wilson з американського футболу. Зображує святих без напруження та засудження, а як позитивних особистостей.
Автор: Instagram
 
Написи майже завжди не пов'язані з зображенням. Спеціально містять помилки. Бувало, що відвідувачі підходили та сварилися: "Це ж ніби як першокласник намалював". Сприймаю це як комплімент".
Унікальну виставку до ювілею Лесі Українки відкрили у столиці. Експозиція містить оригінальні костюми, що зберігалися у фондах Київського театру.
Зараз ви читаєте новину «Висміюю символи романтичного кохання - художник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі