вівторок, 22 січня 2019 18:55

Виклали у вільний доступ "Пісні Української революції"

Виклали у вільний доступ "Пісні Української революції"
Український інститут національної пам'яті виклав у вільний доступ аудіо-альбом "Пісні Української революції". Фото: memory.gov.ua

У вільний доступ у мережі Інтернет виклали аудіо-альбом "Пісні Української революції". Це спільний проект Українського інституту національної пам'яті, заслуженого артиста України Тараса Компаніченка та його гурту "Хорея Козацька". Київський музичний колектив працював над піснями майже рік. Проект присвятили 100-річчю Української революції 1917-1921 років.

"Пісні Української революції" – це нестандартний підхід до популяризації нашої історії, - каже голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович. - Українці мають почути голоси тієї доби, щоб пізнати дух, ідеали, прагнення та перемоги Революції. Тодішні борці за державу схожі на теперішніх воїнів, які боронять свободу і незалежність України від новітніх зазіхань давнього ворога нині".

"Твори цієї музичної збірки – це частка моєї 30-літньої праці пошуку правдивих музичних пам'яток про унікальну своїм національним пробудженням епоху, - розповідає Тарас Компаніченко. - Усі твори були активно співані на великих і малих сценах України 1917-1921 років на урочистих подіях, військових мітингах, при відновленні "Просвіт", відкритті гімназій та університетів. Багато пісень були забуті і не звучали в Україні майже століття. Ми взялися за цю почесну працю, щоб поділитися зі слухачами насолодою, яку самі отримали від пізнання цих унікальних раритетів".

Більшість творів альбому створені класиками української літератури, серед яких - Олександр Олесь, Грицько Чупринка, Микола Вороний, Христя Алчевська. Композитори – Кирило Стеценко, Микола Леонтович, Олександр Кошиць, Яків Степовий, Павло Синиця, Костянтин Богуславський, Левко Ревуцький.

Повний список відтворення на Youtube.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Христина Соловій написала саундтрек до фільму "Крути"

Кобзар, бандурист і лірник Тарас Компаніченко заснував гурт "Хорея Козацька" 2005 року. Репертуар колективу охоплює пісні з різних епох: від пізнього середньовіччя до кінця ХХ століття. Ансамбль виконує думи, гімни, псалми, канти, духовні концерти, історичні, героїчні та повстанські пісні. "Хорея Козацька" має композиції на слова Тараса Шевченка, Григорія Сковороди, Василя Стуса, Івана Багряного, Феофана Прокоповича. Виступає не лише в Україні, а й у Польщі, Швейцарії, Німеччині.

Зараз ви читаєте новину «Виклали у вільний доступ "Пісні Української революції"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі