Ексклюзиви
четвер, 20 грудня 2012 13:37

Від Босха до "Металліки": 12 творів мистецтва про кінець світу
6

Сучасні художники надихаються апокаліпсисом, режисери знімають фільми про переродження, наближення астероїду або загибелі людства від невідомого вірусу. У витворах музикантів або літераторів людство жде свого кінця або переживає його наслідки.

Gazeta.ua вирішила створити свій рейтинг 12 мистецьких речей з кіно, живопису, археологічних знахідок, музики та літератури, що по своєму презентують кінець світу.

Фреска "Колесо життя"

У румунському місті Брашові в каплиці православної церкви Святого Миколая, побудованої в 1292 році, знайшли чотирнадцять фресок зі сценами Апокаліпсису. Вчені розгледіли на фресках сцени загибелі Землі через зміни магнітних полюсів і потужних сонячних спалахів.

Місцевий священик вважає, що вони не могли бути зроблені пізніше 1737 року, так як на деяких фресках вказані автори. Серед них - іконописець Георгій Храніт та його брат Григорій. Фреска під назвою "Колесо світу" привернула до себе особливу увагу.

На ній зображено обертання Землі навколо Сонця, а Сонце, всередині якого знаходиться масонський символ рівносторонній трикутник з "оком", направляє смертельні промені у бік Землі. Кілька святих намагаються зрушити з місця Землю, ніби вони хочуть перевернути її. На думку вчених, це схоже на теорію зміни магнітних полюсів нашої планети.

Автор: Фото: allwebb.info
 

"Страшний Суд"

Триптих Ієроніма Босха. Це наймасштабніший з уцілілих творів Босха. Має розміри - 164 см на 247 см. Власне центральна частина триптиху зображує Страшний Суд. Тут людей протикають списами, ножами, стрілами, мечами. Усюди пожежі, руйнування та купа змієподібних істот, ящірок, що ганяються за людьми.

Ліва частина зображає Рай, де сцени розгортаються у квітучому саду. Головні персонажі тут Адам та Єва. Права частина триптиху - Пекло. Тут за померлі душі беруться чорти та чортиці. На великих крюках вони підвішують грішників.

 

"The Four Horsemen"

Пісня американського метал-гурту Metallica сповнена таємничими біблійними образами і темними натяками на кінець світу. "Чотирма вершниками Апокаліпсису" називають чотирьох персонажів з шостої глави Одкровення Іоанна Богослова, останньої з книг Нового Завіту. Вони уособлюють - Завойовника (Чума, Хвороба), Війну, Голод і Смерть.

У пісні гурту Metallica чотири посланці їдуть на шкіряних конях. До речі фразою "Чотири вершники" шанувальники музикантів називають саму групу.

"Будинки з пліснявою"

Цього літа італійський художник Деніел Дель Неро створив серію архітектурних міні-моделей. Він зробив невеликі міста з чорного паперу, присипав їх борошном і почекав, поки вони покриються шаром плісняви.

Таким чином він показав, що чекає на будинки, коли на Землі може не стати людей.

Автор: Фото: danieledelnero.com
 

"Фантастичні міста після Апокаліпсису"

Інший художник відтворив пейзажі "кінця світу" у цифрових футуристичних картинах. Бельгійський митець Йонас Де Ро (Jonas De Ro), який проживає в Берліні, професійно займається цифровим живописом. Зараз він працює над створенням науково-фантастичної картини дуету режисерів Вачовскі (авторів "Матриці"), яку планують показати в 2014 році.

На картинах художник зобразив руїни Шанхаю, Нью-Йорку, Гонконгу, Москви. Переважно всі будівлі обросли ліанами та кущами.

Автор: Фото: jonasdero.be
 

"Кінець світу від стихійних лих"

Сучасний американський художник Джон Хендрікс, який проілюстрував чимало дитячих книг. Коли він поступив в аспірантуру в Нью-Йорку, саме сталася катастрофа 11 вересня. Він спостерігав падіння "башт"-близнюків з даху свого будинку в Джерсі.

Намалював чималу серію ілюстрацій різних катастроф та навіть захистив дисертацію з колекцією цих малюнків під назвою "Найгірші Часи".

Автор: Фото: johnhendrix.blogspot.com
 

"Післязавтра" та "2012: Битва за людину"

Вітлі Страйбер має два романи, що описують можливі варіанти кінця світу. За мотивами книги "Післязавтра" 2004 року вийшов фільм-катастрофа Роланда Еммеріха. За сюжетом Джек Холл, вчений-палеокліматології, намагається попередити Уряд США про насування гігантської кліматичної катастрофи, про настання незабаром нового льодовикового періоду, але ніхто не хоче його слухати.

2010 автор видає книгу "2012: Битва за людину". За сюжетом роману письменник Уайлі Дейл (його нібито викрадали прибульці) стверджує, що знає правду про кінець світу 21 грудня 2012 року. Не дивлячись на ці дві постапокаліптичні книги, американський автор більше відомий своїми романами в жанрі "хоррор". Його книги "Перевертні" та "Голод" були успішно екранізовані.

 

2012 (2009)

2009 року вийшла в прокат стрічка режисера Роланда Еммеріха - експерта по фільмам-катастрофам. У фільмі є все - цунамі, урагани, виверження вулканів, землетруси. Так що картина особливо прийшлася до душі любителям "поохати" в кінотеатрах.

За сюжетом фільму в очікуванні глобального катаклізму, який станеться 2012 року, глави держав вирішують почати секретний проект по забезпеченню збереження людської раси (всього 400 000 обраних чоловік). Для цього побудують спеціальні гігантські ковчеги.

Проте в центрі стрічки все таки звичайна американська родина письменника-фантаста Джексона Кьортіса, який з дружиною та дітьми намагаються пробратися в один з ковчегів аби врятуватися від смертельних катаклізмів.

Армагеддон (1998)

У фільмі Майкла Бея від кінця світу Землю рятує Брюс Вілліс. Його персонаж - бурильник нафти збирає команду друзів, які протягом кількох тижнів тренуються в НАСА щоб знищити астероїд. Адже за сюжетом картини на нашу планету летить астероїд розміром зі штату Техас.

- Ви хочете сказати, що ці 8 бойскаутів - остання надія людства?

- Так.

- Кранти людству.

Саме ця команда повинна пробурити в астероїді свердловину та опустити туди бомбу для знищення. Кінокритики не надто схвально відгукувалися про цю стрічку у 98-ому році через поверхневість сюжетних переживань та персонажів.

До речі, музичну композицію до фільму "I Don't Want to Miss a Thing" виконав батько Лів Тайлер, у складі гурту Aerosmith. А саму акторку Лів Тайлер лише з третього разу затвердили на роль дочки головного бурильника стрічки - Брюса Вілліса.

Меланхолія (2011)

Психологічний фільм-катастрофа режисера і сценариста Ларса фон Трієра з Кірстен Данст і Шарлоттою Генсбур у головних ролях. Фільм складається з двох частин та прологу, в якому розповідається про гибель Землі через зіткнення з планетою Меланхолія. За кадром звучить увертюра з опери Ріхарда Вагнера "Трістан та Ізольда".

Перша частина фільму – весілля Жюстін - розігрується в казковому багатому замку, але казка закінчується повним конфузом і крахом. За цим слідує друга частина – надія на життя, а потім примирення сестри Жюстін Клер з тим, що все одно Земля загине.

Це кіно з думками, образами та чутливою душею чорного романтика Трієра. Не даремно ж ідея сценарію прийшла до нього на сеансах психотерапії, коли він лікувався від депресії.

Остання любов на землі (2011)

"Це до чорта дороге бренді! Але тепер із таким же успіхом можна пити медичний спирт або нюхати клей". З незрозумілих причин люди у всьому світі втрачають нюх. Уряди не можуть знайти джерело епідемії. Але як тільки світ звикає до життя без запахів, люди починаю по черзі втрачати всі інші відчуття.

У час мародерства, релігійної паніки, вбивств, шеф-кухар Майкл (Юен МакГрегор) та епідеміолог С'юзен (Єва Грін) покохали одне одного. Так, сидячи в ванній вони заради жарту їдять мило – смаку все одно ніхто більше не відчуває. Потім зникає слух. У кадрі також не чути жодного шуму. І зір. Кінець фільму.

Залишається "Perfect Sense" (така оригінальна назва фільму) – губи Майкла та Сьюзен, що злилися в цілунку.

"Реквієм"

Останній, незавершений твір композитора Вольфганга Амадея Моцарта. Це траурна заупокійна меса. За свідченням його оточення Амадей продовжував працювати над цією композицією, уже по хворобі не встаючи з ліжка, до самої своєї смерті — 5 грудня.

Створював він його анонімно за аванс в 100 дукатів для людину "в чорному". Як з'ясувалося пізніше, для графа Франца фон Вальзегг-Штуппаха для щорічного виконання в пам'ять про його дружину. Свою назву твір отримав по першому слову "Requiem". "Requiem aetemam dona eis, Domine - Спокій вічний даруй їм, Господи". У тексті "Реквієму" присутні біблійні мотиви Страшного Суду.

Зараз ви читаєте новину «Від Босха до "Металліки": 12 творів мистецтва про кінець світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі