неділя, 02 червня 2013 04:46

"Вдома б такі картини не повісив" - У Черкасах триває фестиваль сучасного мистецтва
27

Фото: Фото: Захар Колісніченко

Вже другий день в Черкасах триває мистецький проект "Повітова Фанаберія". Фестиваль сучасного мистецтва зібрав митців зі Львова, Донецька, Києва, Ужгорода і Черкас.

Експозиція та всі заходи проходять у приміщенні колишнього кінотеатру. Про це нагадує інтер'єр. Де-не-де зі стін виглядають дроти. Позалишались і рекламні банери та плакати. Квитки та абонементи – торби з символікою фестивалю – продають з білетних кас при вході. Біля них оголошення про заборону входу на експозицію "дітям" до 16 років. Бар у фойє серед усього пропонує і попкорн. В одному з глядацьких залів, який наразі без сидінь, розмістили основну експозицію.

Серед представлених картин роботи Гриці Ерде, Юрка Коробчука, Антона Варги, Олега Нагорного та багатьох інших сучасних художників. Окрім картин наявні інсталяції Ольги Гаврилової, скульптури з металу черкащанина Олександра Дувінского. Підбором митців на фестиваль займалась куратор проекту галеристка Наталя Вернидуб.

"Я ж не вмію малювати. Тому й експлуатую художників", - посміхається пані Наталя. "Звісно набагато дешевше було б поїхати десь в Київ і подивитися ці роботи. Але чому б не привезти їх в Черкаси? Перш за все при підборі митців я керувалась ідеєю певної мистецької провокації. Це є новим для нашого міста", - говорить організаторка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Намалювала свою мрію — цукерки", — діти з цукровим діабетом змагалися на конкурсі малюнками

Найбільше на експозиції картин київських художників представляють напрям "жлоб-арт" Івана Семесюка та Олекси Манна. На картинах Івана Семесюка фігурує його інтерпретація образу жлобів, "гопників", провокативні насмішки над українськими символами. На роботах Олекси Манна зображені переважно химерні людиноподібні створіння, багато деталей, написів. Переважають темні тони. Олекса також малює на "жлобську" тематику. Деякі їхні картини "прикрашені" нецензурними словами. Роботи киян приковують до себе найбільше уваги відвідувачів.

У фойє роботи Дмитра Кришовського – київського графіка родом з Черкащини. Історичних постатей та класиків літератури митець "вдягнув" у спортивні костюми. Серед них Гоголь, Шевченко, Горбачов, Леся Українка, Сталін. Гітлера і Януковича організатори попросили прибрати.

"Роботи зараз в підсобці лежать. Мовляв якщо всіх цих людей ставити в один ряд – буде скандал. А я ж вперше, то й прибрав. Думав, що мене взагалі заплюють", - пояснює Дмитро Івану Семесюку.

"Нічого. Все ще попереду", - говорить той. "В нас була виставка біля Лаври. Прийшли попи і кажуть: приберіть, бо сюди прийде наша паства. От ми ті піськи й заклеїли", - додає Семесюк.

На відкриття 31 травня о 18.00 прийшли близько 60 осіб різного віку. Немала частина серед них – митці та журналісти. В більшості відвідувачів роботи викликають сміх, деякі – подив. Дехто й кривиться.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Мої картини трохи придурочні й ідіотські" - Делієв про свої полотна

"Це не мистецтво. Або я не розумію" - говорить дівчина років 22 до подруги, розглядаючи картини. "Цікаво, що у голові в людини робиться", - шепочуться біля робіт Манна.

Люди фотографуються біля картин. Вголос читають з них лайливі слова. Жвавість навколо експозиції дещо вщухає вже через півгодини. Відвідувачі всідаються на підлогу.

"Цікаве провокативне мистецтво. Вдома таку картину, мабуть, не повісив би. Взагалі вперше бачу це мистецтво і зараз ще осмислюю свої відчуття. Але я відчуваю, що воно викриває ті проблеми, які є в суспільстві", - говорить депутат Черкаської міської ради Андрій Більда, розглядаючи "жлоб-арт".

Перший день "Фанаберії" закінчився виступом гурту "Гич Оркестр" тривалістю одну годину. Музик після того викликали "на біс". У другий день фестивалю відвідувачам пропонували показ української анімації для дітей та виступи музичних гуртів. Відвідувачів було вдвічі менше.

"Повітова фанаберія" триватиме до 9 червня. Окрім виставки робіт відвідувачам щовечора пропонують інші мистецькі акції: кінопокази, виступи музичних гуртів, театральні містерії та багато іншого.

Зараз ви читаєте новину «"Вдома б такі картини не повісив" - У Черкасах триває фестиваль сучасного мистецтва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі