Ексклюзиви
середа, 25 липня 2018 21:45

Василь Шкляр презентує роман "Самотній вовк"

Василь Шкляр презентує роман "Самотній вовк"
Письменник Василь Шкляр презентує роман "Самотній вовк" на фестивалі Ше.Fest Фото: Книжный Клуб

Письменник Василь Шкляр презентує роман "Самотній вовк" на фестивалі Ше.Fest.

Це історія про українця, вояка французького іноземного легіону. Він отримує завдання вивезти з окупованої Чечні дочку генерала. Роман вийшов у 2001 році під назвою "Елементал". Тоді отримав гран-прі "Коронації слова". Зараз його перевидали.

"З усіх моїх творів цей вийшов найдинамічнішим й найгостросюжетнішим, але не мав великого резонансу. Ми з видавцем подумали, що можливо назва декого відлякує. "Елементал" - важка і не зрозуміла. Читачі думають, що може щось про релігію. Через те вирішили назвати прозоріше", - каже Василь Шкляр.

В основу сюжету лягли реальні події порятунку дружини першого президента Чечні Алли Дудаєвої. З нею Василь Шкляр був знайомий особисто.

"В1996 році Аллу Дудаєву затримала російська служба ФСБ, якраз після загибелі чоловіка Джохара Дудаєва . Намагалася покинути Чечню і вилетіти до Туреччини, однак в аеропорту Нальчика її схопили. Закрили в особняку під Москвою. Не знали, як з нею повестися. У Єльцина на носі були президенські вибори, думав якось її використати. З ув'язнення її визволили українці. Коли російські спецслужби її розшукували, я пив з нею каву в Карпатах. Моя книга — не копія подій. В книжці наш легіонер рятує не Аллу Дудаєву. Має своє окреме завдання", - каже письменник.

Коли російські спецслужби її розшукували, я пив з нею каву в Карпатах

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спека, Холодний Яр та 7 тисяч людей: як минув фестиваль нескореної нації

Події розгортаються в 4 країнах: Україні, Франції, Росії та у Чечні.

"В романі початку 2000-х було певне передчуття російсько-української війни. І мій головний герой, цей супермен, вступає у двобій з московськими спецслужбами. Роман хотів екранізувати ще Олександр Роднянський. Був початок 2002 року. Він мене покликав і сказав: "давайте зробимо чотирисерійний фільм, схожий на "Брат-2". А потім поїхав у Москву, так все і затихло. Але тепер права на екранізацію придбала одна кінокомпанія. Наступного року має вийти фільм", - каже Шкляр.

В романі початку 2000-х було певне передчуття російсько-української війни

Щорічно письменник презентує свої видання на фестивалі "Шефест".

"Його найголовніша цінність у тому, що проходить у шевченкових краях. Там де справді ступала Тарасова нога. Всі учасники і гості відчувають енергетику і його дух. Фестиваль треба розвивати поки Моринці стануть місцем паломництва українців з усього світу. Покликання Шефесту — привабити молодь. Зазвичай на патріотичних заходах їх не вельми густо. Але на таких святах, як цей і "Фестиваль нескореної нації" у селі Грушківка на Черкащині направлені якраз на юних хлопців і дівчат. Шефест дає розуміння Шевченка як модерної особистості. На ньому зараз багато архаїчних нашарувань і в шкільних програмах, і в розумінні його постаті народом. Дехто любить казати, що Шеченко був простим чоловіком, таким, як усі ми. Він якраз таким, як ми не був. Бо інакше ми жили б іншій державі", - каже Василь Шкляр.

Шефест дає розуміння Шевченка як модерної особистості. На ньому зараз багато архаїчних нашарувань

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 цитат Тараса Шевченка, які досі актуальні для українців

Фестиваль є благодійним, на ньому організатори збирають пожертви для українських бійців, що воюють проти російської збройної агресії в Україні

"Шевченка використовувала будь-яка ідеологічна машина. Навіть більшовики розуміли, що заперечити чи відкинути таку титанічну постать неможливо. Тому підлаштовували його під себе. Та насправді ідеологія тут одна — він покликаний самою українською долею. Є пафосні слова, що Шеченко був пророком. Але що вдієш, якщо справді так було. Волею провидіння було послано на нашу землю таку постать. Так завжди виходило в нашій історії: коли з рук вибивали шаблі на зміну приходило слово. Вперше заспівав Котляревський. Але то був регіт божевілля на руїнах січі. Слово ж Шеченка було спрямоване, й досягло своєї мети. Його почули", - каже письменник.

Фестиваль Ше.Fest пройде 18-19 серпня в селі Моринці Звенигородського району на Черкащині вп'яте.

Зараз ви читаєте новину «Василь Шкляр презентує роман "Самотній вовк"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі