понеділок, 18 березня 2013 13:06

"Ваші фільми називають порнографією. Як мило" - що подивитися в кіноклубах з 18 по 24 березня
6

Я спокусила Енді Уорхола
Антон тут поруч
Поза Євро
Хранителі
Останнє танго в Парижі

Головне за тиждень в столичних кіноклубах - що не можна пропустити з 18 по 24 березня на думку Gazeta.ua. А саме добірку стрічок про "усю правду Євро-2012", сміливі еротичні сцени у фільмі Бертолуччі, екранізацію культового коміксу Алана Мура "Watchmen", кінобіографію з Уорхолом, Бобом Діланом та Еді Седжвік та документальну історію про хлопчика-аутиста.

Я спокусила Енді Уорхола

- Ваші фільми називають порнографією.

- Як мило...

Режисер Джордж Хікенлупер зняв фільм, в якому розповів сумну історію бідної непутящої красивої дівчинки Еді Седжвік, яка ненадовго стала королевою легендарної "Фабрики" Енді Уорхола.

По фільму Еді (Сієнна Міллер) катастрофічно не щастило. Уорхол (Гай Пірс), "Фабрика" якого підкорила її своєю карнавальною атмосферою, виявився холодним, корисливим маніпулятором. Як набридливу іграшку він замінив Еді іншою. Не щасливим виявився і роман Еді з Бобом Діланом…

18 березня у Креативному просторі "Creative space 12" (Михайлівський провулок, 10/2, початок о 19:00, 40 грн.)

Рай

Покажуть два короткометражні фільми про унікальну художницю наївного мистецтва Поліну Райко - "Дорога до раю" (1998) та "Рай" (2006) і розкажуть про її творчість.

Уперше Поліна Райко почала малювати у 70-річному віці. Втративши за короткий час чоловіка, сина і доньку, знайшла порятунок у творчості. Її мистецтво порівнюють із грузинським генієм Ніко Піросмані та угорцем Тивардом Чонтварі. На всю свою мізерну пенсію вона купувала на ринку найдешевшу фарбу, і з часом її будинок перетворився на місце паломництва всіх цінителів мистецтва і журналістів.

Типова сільська хата 70-х років, в якій художниця розписала всі п'ять кімнат: стіни, стелі, двері будинку, а також ґанок і ворота свого дворика. В цих розписах вона втілила фантастичних птахів і риб, мальовничі ландшафти, сакральні сюжети - вона написала Рай. Будинок Поліни Райко – це єдиний, але унікальний і дуже масштабний витвір художниці, справжнє явище світового значення: несподіване і неповторне.

18 березня у М17 (вул. Горького (Антоновича), 102-104, початок о 19:00, безкоштовно)

Останнє танго в Парижі

"А що ми робимо в цій кімнаті? Займаємося коханням?" - за сміливі еротичні сцени між героями фільму, яких втілили Марлон Брандо та Марія Шнайдер, фільм більше десяти років забороняли в Італії.

Дія відбувається в Парижі кінця 60-х. Сорокап'ятирічний американець вважає себе винним у самогубстві дружини. Відчайдушно чіпляючись за життя, він знайомиться з юною двадцятирічною парижанкою, дивною і ексцентричною дівчиною. Їхній зв'язок переходить в пристрасть, межі якої навіть важко уявити...

У стрічці Бернардо Бертолуччі розповідає про фатальність останнього танго, яке поєднуються з відвертими сексуальним фантазіями.  За словами режисера задум картини народився в нього з його власної сексуальної фантазії - зустріти на вулиці прекрасну незнайомку і зайнятися з нею сексмо без всіляких зобов'язань.

21 березня Центрі Курбаса (вул. Володимирська, 23-в, початок о 18:30, 10 грн.)

Хранителі

Це екранізація культового коміксу Алана Мура "Watchmen". Дія фільму відбувається в альтернативній реальності у 1985 році, в розпал Холодної війни між США та Радянським Союзом, де група колишніх супергероїв-захисників нації розслідує можливу змову проти них. На відміну від супергероїв з коміксів, більшість "Хранителів" не є надлюдьми і не мають суперздібностей.

За версією фільму, перші супергерої - це звичайні люди, втомлені від безсилля закону. Вони одягли маски, щоб самостійно вершити правосуддя. Зак Снайдер зробив неквапливий епос. Це похмура і жахлива екскурсія у міфологію коміксів.

23 березня у "Арт-клубі 44" (вул. Хрещатик, 44-б, початок о 19:00)

Цього тижня в Україні починається фестиваль Docudays UA. Ми для вас підготували окремий гід по фестивалю, а саме на які стрічки варто звернути особливу увагу. А у огляді клубного кіно не могли не виділити кілька стрічок зі спецпрограми фестивалю.

Поза Євро

Кіноальманах "Поза Євро" – це результат колективної роботи молодіжної творчої лабораторії. Десять студентських короткометражок розповідають про життя мешканців Києва під час проведення футбольного чемпіонату Євро-2012. В основному це смішні історії.

Є робота про міліціонерів, яких навчали англійської мови. Або ж тема Євро показана через розмови в міській кільцевій електричці, де грає вуличний музикант.

23 березня о 21:30 та 24 березня о 12:30 у Будинку кіно (вул. Саксаганського, 6, безкоштовно)

Антон тут поруч

На самому початку, ще до появи назви картини, хлопчик-аутист Антон Харитонов пильно дивиться в камеру. Прямо в очі глядачеві. І відсторонитися від цього фільму уже неможливо. "Яка користь, якщо людина пише годинами? Ми намагаємося прищеплювати практичні знання" - уже самі ці слова колюче врізаються до голови.

Документальна картина почалася п'ять років тому. Любов Аркус, головний редактор журналу "Сеанс", випадково прочитала твір під назвою "Люди" - текст про те, що люди бувають різні і усі вони кінечні. Як вона сама зізнається: "У мене був проект, а виявився хлопчик". Антон тут поруч.

Ця розповідь не про те, як одна людина допомогла іншій, а про те, як одна людина впізнала себе в іншій. Про те, що в кожному з нас живе Інший, котрого щодня доводиться в собі вбивати, щоб вижити.

23 березня у Будинку кіно (вул. Саксаганського, 6, початок о 14:00, безкоштовно)

Зараз ви читаєте новину «"Ваші фільми називають порнографією. Як мило" - що подивитися в кіноклубах з 18 по 24 березня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі