Ексклюзиви
вівторок, 21 травня 2013 12:49

В Україні найменше курять галичани та кримські татари, найбільше - жителі Донбасу
6

3,7 мільйонів українських користувачів вКонтакті зазначило у профілі своє ставлення до куріння цигарок. З цих 3,7 мільйонів 23.6% зазначило своє ставлення як "різко негативне", 37% вказали ставлення до куріння як просто "негативне", 22.4% - як "компромісне", 8.7% - "нейтральне", а 8.2% ставляться до куріння сигарет "позитивно".

Зрозуміло, що дані числа жодним чином не можуть говорити про кількість курців, проте порівняння даних чисел для різних міст та регіонів України, може дати чітке уявлення про те, де споживають більше чи менше тютюну. При дослідженні, як ключовий параметр використовувалось відношення кількості людей, які ставляться до куріння "різко негативно" та "негативно" до кількості людей, що ставляться до куріння "позитивно". На карті темний зелений - "негативно", темний червоний - "позитивно".

Автор: Фото: statistika.in.ua
 

З усіх міст та містечок України найкраща ситуація в курортному смт Затока під Одесою та містечках Галичини та Волині. Найпозитивніше до куріння ставляться люди, які зазначили містом проживання Чорнобиль, що може пояснюватись специфічною віковою структурою(сучасні підлітки, які до куріння ставляться негативніше, гірше пам'ятають про Чорнобиль) та тим, що переважна більшість цих людей насправді проживають за межами України, в Росії, де ситуація з курінням одна з найгірших у світі.

З реальних населених пунктів в антирейтингу домінують малі міста Донбасу(Пантелеймонівка, Українськ, Суходільськ) та військові містечка. Приводиться карта показника по регіонах України, регіони з показником вище 9 показані темно-зеленим кольором, регіони з показником вище 7 світло-зеленим, регіони з показником вище 6,3 світло-червоним, регіони, де Нег/Поз нижче 6,3 показані темно-червоним кольором.

Автор: Фото: statistika.in.ua
 

Найнегативніше до куріння ставляться жителі Волині, Галичини та Буковини, за ними йде Поділля, а потім центр та північ України, разом із Закарпаттям. Найпозитивніше до куріння сигарет ставляться у східних та промислових регіонах - в першу чергу це Донбас, трохи краща ситуація на Одещині та Запоріжжі.

Відносно хороша ситуація в Криму (у порівнянні з іншими регіонами південного сходу) пояснюється тим, що кримські татари, мусульманські народи до куріння ставляться негативніше. Зокрема, кримські татари, поза всілякими сумнівами, мають найкращі показники здорового способу життя серед національностей України. Також певну роль відіграє курортне значення Криму. Втім у кримському місті Керч, де кримських татар практично немає, а відсоток росіян один з найвищих в Україні, показник Нег/Поз один з найгірших в Україні.

Автор: Фото: statistika.in.ua
 

У більшості регіонів спостерігається тенденція, що населення великих міст ставиться до куріння негативніше. Тобто, можна говорити, що в Україні спостерігається зародження тенденції, що освічені та заможніші жителі великих міст курять менше ніж жителі сільської місцевості. Як бачимо, найпозитивніше до куріння ставляться люди 30-33 років, підлітковий вік яких припав на кінець 90-х. Це вказує нам на те, що пік популярності куріння прийшовся на 90-ті роки та економічну кризу після розпаду СРСР.

Автор: Фото: statistika.in.ua
 

Найгірше до куріння ставляться підлітки. Хоча це явище явно переоцінене(неповнолітні часто приховують те що курять, тому логічно допустити, що багато з них не будуть публічно повідомляти про своє позитивне ставлення до куріння), все-таки для даної вікової групи характерне дуже суттєве збільшення кількості людей, що ставляться до куріння негативно.

Автор: Фото: statistika.in.ua
 

Відповідно, з графіку можна зробити висновок, що з кожним роком куріння серед молоді стає в Україні все менш популярним, що щераз вказує, що Україна поступово наслідує тенденції характерні для передових держав світу. Після 42 років негативне відношення до куріння починає знову наростати. Це пов'язано, як з тим, що покоління, що були підлітками у 80-х курили трохи менше ніж покоління 90-х, так і з тим, що частина курців просто не доживає до такого віку.

Автор: Фото: statistika.in.ua
 

Зараз ви читаєте новину «В Україні найменше курять галичани та кримські татари, найбільше - жителі Донбасу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути