вівторок, 26 лютого 2013 05:30

Найбільше курять в закладах для багатих

 

Найчастіше порушують закон "Про заборону куріння" у ресторанах в Одесі, Донецьку, столиці та Харкові. Перевірку влаштували упродовж січня волонтери коаліції "За вільну від тютюнового диму Україну". Ходили вечорами у 13 обласних центрах, Києві та Криму. Оглянули 1133 заклади. На порушників написали заяви до Держспоживінспекції.

— Здебільшого закон ігнорують так звані елітні заклади для багатих. Там виділяють окрему кімнату для куріння. Але треба бути постійним клієнтом або попросити працівників, аби провели. У ресторані "Москва" в Києві палять у караоке-залі. У розважальному комплексі "Авалон" курять усюди. Тільки в невеличкому окремому залі — ні. Але він не відділений стінами від інших приміщень. У нічних клубах вільно курять заборонений законодавством кальян, — каже Юлія Солоха, 26 років, керівник медіа-програм громадської організації "Життя". Вона перевіряла 20 закладів у Києві.

— У столичному пабі "ПодШофе" для куріння зробили окрему кімнату. Власник пояснив, це через турботу про жильців будинку. Бо коли увечері з десяток його клієнтів одночасно закурюють на вулиці, мешканці скаржаться. Також у закладах часто дозволяють палити у прибудовах. Мовляв, це території, на які закон не поширюється. Але вони не провітрюються, не є літніми терасами без стін і скла. Чула про випадки, коли відвідувач намагається домовитися з офіціантом. Пропонує гроші, той дозволяє курити. Але то не є загальноприйнятою практикою.

Перевіряє заклади на дотримання закону Державна інспекція із захисту прав споживачів. Проте є нюанси — вона має попередити, що інспектуватиме. Звісно, власник все швидко прибере до приходу виконавців. Також перевіряють, якщо є скарга від громадянина на заклад харчування. Мій знайомий добився, що з "Нокса" стягнули 10 тисяч гривень за куріння там кальяну. І це найбільший штраф у країні за порушення такої заборони. Загалом за два місяці, відколи закон набув чинності, покарали 32 заклади. Курця в кафе може оштрафувати міліція, на суму до 170 гривень. Її має право викликати адміністрація або відвідувач, який сидить поряд.

Зараз ви читаєте новину «Найбільше курять в закладах для багатих». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути