четвер, 18 квітня 2013 15:35

У Парижі жінки дивно одягаються, курять і багато бігають
8

Фото: Фото: Уляна Тимків

"Франція мене приваблювала давно – завжди хотілось побачити велич архітектури власними очима, спробувати французьке вино, відчути аромат французьких парфумів… І, коли з'явилась нагода відвідати країну моєї мрії, я не зволікала. В Париж неможливо не закохатися. Сюди хочеться повертатися знову і знову, - каже Уляна, яка повернулася з 9-денного туру Чехія-Франція-Німеччина. – І хоча подорож включала в себе знайомство з трьома абсолютно різними країнами, незабутнім враженням залишиться місто романтики – Париж".

На мандрівку дівчина витратила майже 300 євро. Каже, найперше, що запаморочує голову, як тільки перетинаєш кордон України, дороги.

"Дороги як скатертини, - ділиться Уляна. - Вулиці освітленні, скрізь чистота та відмінний сервіс на автобанах і заправках".

"Наступне, що заворожило, вже в самому місті моди, - велич Ейфелевої вежі, - продовжує вона. - Насправді вежа здається набагато меншою, ніж на фото та картинках. Хоча висота її сягає 300 метрів. Щоб піднятися на вежу, потрібно простояти в довжелезній черзі, бо туристів там надзвичайно багато. Коли піднімаєшся ліфтом на найвищий рівень, аж дух перехоплює. Але це того варте – краєвид з вежі дивовижний, словами не описати, там просто треба побувати!"

Уляна розповідає, що ввечері паризька красуня, стає ще гарнішою, коли засвічується тисячами лампочок. А коли наступає повна година, протягом 5-ти хвилин починає мерехтіти яскравими вогники, наче стразами.

"Помпезним і величним є Версальський палац, колишня резиденція французьких королів, - не втомлюється ділитися спогадами туристка. - Масштаби цього палацу вражають: апартаменти короля, королеви, дзеркальна галерея та інші салони, оздоблені мармуром, сріблом, золотом, величезні картини, каміни, люстри, меблі – все розкішне і багате. Велетенські сади, в яких без карти можна заблукати, численні красиві фонтани, а також Село королеви складають єдиний палацово – парковий комплекс".

Дівчина запевняє, що здогадувалась про велику кількість пам'яток культури у Парижі, але стільки всього чарівного побачити не сподівалась.

"Неперевершена Тріумфальна арка, Єлисейські поля, вулиці яких просякнуті парфумами відомих брендів, музей Лувр, де представлено твори знаменитих митців, художників і скульпторів, і знаменитий Мулен Руж та ще безліч визначних і красивих місць. Там навіть є "стіна любові", яка розташована на Монмартрі. На 40-ка квадратних метрах на синьому тлі білими літерами написані освідчення у коханні 311-тьма мовами світу, а також шрифтом Брайля для сліпих і мовою знаків", - пригадує мандрівниця.

"Люди там надзвичайно привітні, завжди усміхаються, - враженням дівчини не має меж. - Уступають дорогу, ввічливі. А ще дуже спортивні. Мені траплялася маса парижани на пробіжці різного віку, в різних місцях та в різну пору дня. Одягаються в Парижі дуже по-різному. Є такі, що одягаються дуже стильно, модно і елегантно. Відразу виникає думка - ось пішла справжня француженка. А є такі, що одягаються досить дивно – плащ і босоніжки на босоніж. У нас таке зазвичай є неприйнятним, а там так одягається більша частина жіночої верстви населення. Щодо чоловіків, то вони одягнені досить стильно і акуратно, і ще вони надзвичайно симпатичні. В громадських місцях французи ведуть себе виховано, спокійно і стримано. Багато жінок курять, особливо йдучи вулицями. "

Французи полюбляють посидіти за келихом французького вина у різноманітних кафе і ресторанах. Особливість цих кафе в тому, що малесенькі круглі столики розміщені на тротуарах дуже близько один біля одного, а стільці направлені в одну сторону, наче в кінотеатрі, щоб можна було спостерігати за місцевою метушнею і насолоджуватися запашною французькою кавою чи іншими смаколиками.

"Щодо кухні, вона, як на мене, не тільки смачна, а й екзотична, - провадить дівчина. - Всім, мабуть, відомі жаб'ячі лапки і устриці, які є родзинками Франції, їх вважають традиційними і національними стравами країни. Ну, а як без круасанів? Це просто смакота, їх можна їсти досхочу, вони просто тануть у роті. Зазвичай їх їдять на сніданок. Сніданок у французів складається зі склянки соку, багета, йогурту і кави або чаю з круасаном".

Парижани, які не мають власних автівок пересуваються містом з допомогою трамваїв, автобусів і метро, маршрути якого вважають доволі складними і заплутаними.

"Вартість квитка на автобусі залежить від відстані - чим дальше тобі їхати, тим вона дорожча, - пояснює туристка. - Є також річковий транспорт. Можна подарувати собі водну екскурсію річкою Сена, це приблизно буде коштувати 11євро".

Більшість населення Франції – католики.

"Храми там – це витвори мистецтва. Найзнаменитішим є, звісно, Собор Паризької Богоматері, присвячений Діві Марії, - згадує співрозмовниця. - Цей собор будували майже 100 років в готичному стилі. Там надзвичайно красиві вітражі, колони, органи і сам Божий престол. В давнину там не тільки проводили богослужіння, а ще храм виконував роль продовольчого складу, риноку, там навіть читали лекції студентам. Ще одним з найвідоміших є Базиліка Сакре – Кер, тобто Храм Серця Христового. Його збудували на найвищому пагорбі району Монмартр, з якого відкривається неймовірна панорама Парижа".

"Що для мене Париж? Насамперед, це жаб'ячі лапки, потім сир, французьке вино, шампанське і коньяк, тістечка і солодощі, ну, і, звісно, французькі круасани! Після відвідин Парижа, для мене це – місто романтики, центр моди і краси, затишних кафешок і ресторанів, круасанів, незабутніх вражень і емоцій. Туди хочеться повертатися знову і знову",– завершує Уляна.

Зараз ви читаєте новину «У Парижі жінки дивно одягаються, курять і багато бігають». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути