четвер, 08 серпня 2013 09:26

В США помер відомий джазовий піаніст Джордж Дьюк

В США помер відомий джазовий піаніст Джордж Дьюк
Фото: Reuters

У Лос-Анджелесі 5 серпня в віці 67 років помер джазовий піаніст і продюсер Джордж Дьюк, що працював з Френком Заппа і Майклом Джексоном. Як пише The New York Daily News, музикант помер від лейкемії.

Дьюк народився в Сан Рафаелі в Каліфорнії в 1946 році. Вперше він почув джаз, коли йому було 4 роки: мати відвела хлопчика на концерт Дюка Еллінгтона. Вже в 7 років він почав навчатися музиці.

Джордж Дьюк вважається піонером джаз-ф'южн, фанку та R'n'B. Міжнародну популярність йому приніс альбом "The Jean-Luc Ponty Experience with The George Duke Trio", що вийшов в 1969 році, який він випустив спільно з французьким скрипалем і композитором Жан-Люком Понті. Дьюк працював в різній якості - як продюсер, як музичний директор, аранжувальник, автор і співавтор текстів - з багатьма зірковими виконавцями.

В юності він співпрацював з Елом Джерро, починаючи з 1970-х брав участь у записі альбомів Френка Заппи, був учасником його групи "The Mothers of Invention", працював з Майлсом Дейвісом, Джуліаном "Кеннонболл" Еддерлі. Дьюк також брав участь у записі альбому Майкла Джексона "Off the wall" (1979), який приніс співакові світову популярність.

Сольну кар'єру Дьюк почав в 1976 році, за 35 років він випустив близько 30 альбомів, а також отримав премію "Греммі". Його останній альбом "Dream Weaver" вийшов у липні 2013 року - він був присвячений дружині Корін, яка померла від раку в 2012 році.

Зараз ви читаєте новину «В США помер відомий джазовий піаніст Джордж Дьюк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі