Ексклюзиви
субота, 12 травня 2012 14:59

В селі загинули всі бджоли

В селі загинули всі бджоли
Бджоли отруїлися на полях. Фото: med-bdjoli.ks.ua

В селищі міського типу Якимівка Запорізької загинули всі бджоли. Місцевий бджоляр Юрій Волков каже, що у пасічників загинуло 1700 бджолиних родин. Це сталось на травневі свята.

"Мені сусід подзвонив, каже: "Юра, ти бачив що з бджолами сталось?". Вийшов подивитись, а вони крутяться так, наче дихлофосом потравили. Ми всі та наші родини живемо з того, що продаємо продукти бджільництва. А зараз залишились без нічого", - обурюється чоловік. В нього було 40 родин. Вартість однієї - майже 2 тис. гривень. - Це загинули тільки бджоли, а могли принести мед. Білої заздрістю заздрю тим, хто живе в селах і не постраждав. Зараз акація цвіте, вона в день дає 7-10 кілограмів. Уявіть скільки ми за цей тиждень могли зібрати. Вже і замовлення були. Самі мед не продаємо, здаємо посереднику. Вони потім наш Козацький мед за кордон продають і Україну годують".

Волков об'їхав та попередив всіх бджолярів. Заїхав на поле з рапсом, яке знаходиться на відстані п'ятсот метрів від Якимівки.

"Роздивився, а жодної бджоли на полі немає. Якщо йде взяток і поле нормальне, бджола бере свій нектар та летить з поля. А тут виходить, що вона прилетіла, взяла нектар, отруїлась і впала. У нас до Якимівка вся дорога була в мертвих бджолах, - каже чоловік. - Ми не бригада, всі вулики стояли у себе вдома. Ще розумію, коли виїжджаєш кудись з пасікою, то там треба домовлятись: чи можна стати чи ні, будуть труїти чи не будуть. Наші бджоли навпаки мали запилювати ці поля, а вони потруїлись"

Селяни, в яких загинули бджоли відразу написали заяву в міліцію та прокуратуру.

"Підписалось відразу 29 людей. З 76-го року тримаю бджіл, а ніколи такого не було, - каже Юрій Олександрович. - Я працюю викладачем в ліцеї. Можна сказати, що робота там - це хобі, бо отримую дві тисячі гривень. Кожного місяця плачу 1200-1300 комунальних послуг. Це газ, світло, телефон, вода. Ще маю машину, далеко живу від училища, автобуси туди не ходять, доводиться їздити на машині, витрачатись на пальне. Потім хліб купив і все. Більше зарплатні ні на що не вистачає. Зі своєї зарплатні одяг я собі не купую. А годую я родину тим, що тримаю бджіл. В мене двоє дітей, онука".

Зараз підозрює, що розслідуванням ніхто не буде займатись.

"Наша агрослужба районна запитала у фермера що там було. Відповів, що то підкормка. В Донецьку є лабораторія, куди відправили землю та рослини. І зробили дуже хитрий запит - а чи є ця підкормка у ґрунті. Про отруту не запитали. Прийшла відповідь, що в аналізі землі і рослин цієї концентрації підкормки немає. І все. А що там є - в лабораторії не запитали, ті й не відповіли. Ми всі живемо поруч з тим полем,. От думаю, що бджоли отримали перший удар, а невідомо як в людей зі здоров'ям буде. Може ця отрута і на нас впливає".

Прес-служба Запорізької обласної прокуратури повідомляє, що Бердянська природоохоронна прокуратура встановлює причину масової загибелі бджолиних сімей у період з 29 квітня по 7 травня в Якимівці Запорізької області. За зазначений період надійшли 68 заяв про загибель 808 бджолосімей. За попередніми даними, можливою причиною могло стати проведення агрохімічних обробок рослин і ґрунту на земельних угіддях сільгосппідприємств району, про яке не було повідомлено в органи місцевого самоврядування.

Зараз ви читаєте новину «В селі загинули всі бджоли». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути