середа, 09 травня 2012 15:54

Заняття йогою зцілюють організм та "спалюють" зайву вагу

Автор: фото з архіву Павла Штепельова
  Павло Штепельов, займаючись йогою, почувається краще ніж до занять і не має проблем зі здоров'ям
Павло Штепельов, займаючись йогою, почувається краще ніж до занять і не має проблем зі здоров'ям

Уманчанин Павло Штепельов понад 3 роки займається йогою. Почав з того, що відвідав Індію, Непал та Тибет. Про свій нинішній стан каже, що почувається значно ліпше і не має проблем зі здоров'ям.

Як сталося, що Ви вирішили займатися йогою?

- Жив, як усі. Постійно кудись поспішав, незбалансоване харчування, не вмів відпочивати. Мені було тільки 25, а здоров'я далося взнаки. Почався геморой та варикоз, скакав тиск, були проблеми з травленням. Коли в 25 років відчуваєш, що зі здоров'ям непорядок і здають нерви від постійної напруги, коли дільничний лікар пише величезний список ліків і направляє до різноманітних кардіологів та гастроентерологів, розумієш сам – потрібно щось змінювати. Інакше до 50 можна не дожити. Я з дитинства захоплювався йогою, прочитав чимало літератури, тому шанс з'їздити на Батьківщину цієї науки пропустити не міг. Тамтешні йоги спитали мене – як я дихаю, як харчуюся, як ходжу, чи вмію відпочивати. Відчув, що живу не так. От і зацікавився. Адже здоров'я і гармонія в душі залежить від простих речей, а не від метушні чи грошей.

А якісь основні тези, на котрих базується сама по собі йога є?

- Основні філософські положення йогів виходять з того, що матерія та свідомість – це дві зовсім різні речі, субстанції, так би мовити. Людина – це схрещення цих двох субстанцій. Свідомість слід звільнити від матерії, а матерію від свідомості – саме тоді наступає гармонія. Найвища ступінь – це усвідомлення своєї духовної субстанції, як вищого розуму і поєднання свідомості з вищим розумом. Тоді наступає і духовне і фізичне очищення.

А яку ціль ставить перед собою йога?

- Насамперед, це вдосконалення людини. Сама йога поділяється на сім головних розділів, так званих, шкіл:  Хатха-йога, Лайя – йога, Мантра-йога, Бхакті-йога, Карма – йога, Джбана – йога, Раджа – йога. Кожна школа ставить певну мету, кінцевим результатом якої є вдосконалення людини, як духовно, так і фізично. Деякі йоги навіть поділяють всю систему вдосконалення людини на дві стадії – нижчу (фізичну) та вищу (духовну).

Безумовно розпочинати потрібно з нижчої стадії, котра попри все таки включає і елементи духовного вдосконалення.

Самі ж по собі ті, хто вирішив зайнятися йогою протягом багатьох років працюють  і над тілом і над духом. В трудах та пошуках вони не тільки йдуть до здоров'я та довголіття але й знаходять сенс життя.

З чого розпочинається йога?

- Мабуть чи не найперше з чого потрібно розпочинати, це зробити для себе висновок – чи дійсно мені це потрібно. Чи може для людини буде ліпше жити в тому ж ритмі та графіку, до якого вона вже звикла – родина, робота, цигарка, випивка, відпочинок перед телевізором.

А якщо вже людина твердо вирішила змінити свій спосіб життя? Що ви порекомендуєте початківцям?

- Я особисто розпочинав з гігієни. Адже йоги попри те, що надають великого значення фізичній підготовці, вважають, що не можливо чогось досягти, якщо не підтримувати внутрішню та зовнішню чистоту.

Чистота – запорука здоров'я....

- В розумінні йогів людина має бути здоровою – це природно. Хвороба – це порушення принципів нормального життя. Можна сказати, що хвороба – це фізичний гріх людини, і хворий несе найбільшу долю вини за погане здоров'я, так, як і за погані вчинки. Ідеально здорова людина – це людина, котра не тільки швидко бігає, плаває, правильно дихає, має еластичне тіло і міцні нерви, але й не боїться холоду та спеки. Життя людини нерозривно пов'язане з повітрям, сонячними променями, водою, температурою, деякими явищами природи, тому варто пристосовуватись до всього.

А початківцям я б порадив окрім щоденної гігієни розпочинати ще й загартовувати організм. Повірте, не пошкодуєте. Розпочніть зі звичайної ходи босоніж по землі, можна приймати в тіні сонячні ванни...

А як щодо харчування?

- В своїй науці йоги велике значення надають харчуванню. Корисна, доброякісна їжа, котра вчасно споживається, здатна принести організму чимало користі, вилікувати як від фізичних, так і від духовних недругів. І навпаки. На жаль зараз я щодня спостерігаю тенденцію до того, як люди самі нехтують власним здоров'ям, споживаючи „не ті" продукти. Йоги поділяють харчі на дві групи: Саттвік та Раджасік. Саттвік – це продукти, овочі, фрукти, горіхи, ягоди, мед, крупи. Ця їжа – природна і натуральна, вона корисна для організму. Раджасік  - це м'ясо, риба, яйця, різноманітні жири. Споживання таких харчів в великій кількості згубно діє на людину, призводить до багатьох хвороб і викликає старіння організму.

Йоги – вегетаріанці?

- Я б сказав лакто-вегетаріанці. Вони вважають, що не можна вбивати тварин, відбирати життя для підтримання власного, коли на землі так багато інших, не менш поживних харчів. Проте суворих правил харчування в йогів немає. Особисто я окрім натуральної їжі, інколи, дуже рідко вживаю й м'ясо, яйця, рибу - організму необхідний білок, вуглеводи, деякі види жирів. Але повторюсь, все необхідно робити в міру.

А що необхідно пити?

- Йоги надають перевагу звичайній воді, хоча вона не є їжею – скоріше дає життя. Найкраще за все її кип'ятити – самі розумієте, яка нині ситуація в містах з водою. Пити таку воду необхідно в кількості 6 – 8 склянок на день.

Я багато чула про голодування серед йогів...

- Згідно легендам, кожному з нас відведена на все життя певна кількість харчів. Якщо людина з'їдає її занадто швидко – вона вмирає. Тому до їжі слід ставитися економно – аби довше прожити. Йоги рекомендують голодування при багатьох захворюваннях.

Раджу власну очисну дієту під час якої на декілька днів слід перейти лишень на овочі з фруктами (влітку це не складно) або на молочні продукти. Ефект – вражаючий.

А є якась дієта для тих, хто намагається скинути зайву вагу?

-Одразу після того, як підвелися з ліжка - випийте стакан свіжої води. На сніданок  - фрукти та чай без цукру. Трохи згодом поїжте салат без будь-якої приправи та жирів, випийте чашку бульйону, з'їжте одне варене яйце. Перед обідом варто з'їсти овочів, чи випити фруктового соку. Обід – чашка бульйону, салат, сир та стакан кефіру, або молока. На вечерю – фрукти та овочі. пере сном – стакан гарячої, або теплої води. Такий раціон допоміг вже багатьом...

Я також багато чула про своєрідність дихання йогів...

- Так. Ви абсолютно праві. Великого значення в йогів надається диханню та його ритмам. Дихальна гімнастика називається Пранаяма („прана" – дихання, „яма" – пауза) і впливає на психічний та розумовий стан людини. Чи варто зазначати, що від алкоголю, тютюну, кави слід відмовитися, дихальні шляхи мають бути чистими. Йоги вважають, що дихання, тобто прана – це своєрідний вид енергії, котра в розлитому стані знаходиться в середовищі, що нас оточує. Сам процес накопичення та споживання цієї енергії можна контролювати і таким чином значно поліпшити власне здоров'я.  Наприклад я зараз працюю над тим, щоб навчитися накопичувати цю енергію  в сонячному сплетінні та вміти посилати її до будь-якого органу.

Звичайне дихання вони поділяють на чотири види: верхнє, середнє, нижнє та повне. Кожен вид має свою власну специфіку...

Штепельов переконує - говорити про цікаву й корисну науку йогу можна годинами. Якщо справді комусь цікаво спробувати – проблем зараз з літературою чи інформацією немає.

Зараз ви читаєте новину «Заняття йогою зцілюють організм та "спалюють" зайву вагу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути