понеділок, 24 грудня 2012 10:32

У день зимового сонцестояння гурт "Фолькнери" учив ходити наліво
11

Фото: Фото: Валерія Радзієвська

22 грудня у руському клубі "Культ Ра" відзначали День зимового сонцестояння.

"Зимове Сонцестояння – найкоротший світовий день у році – яке щороку припадає на 21 або 22 грудня, – розповів засновник Руського клубу "Культ Ра" Олександр Ваврик. – Проте мало хто підозрює, що про ці особливі дні Зими купу тисячоліть тому добре відали наші давні предки. 22 грудня святкуємо день народження сонця. Адже з цього дня зима повертає на весну і день починає прибувати".

Гостей пригощали кутею, яку Олександр Ваврик за давнім звичаєм тричі підкинув ложкою до стелі, млинцями з гарзубом, смаженим коропом, поїли узваром і вином. За одним зі столиків гості обговорюють документальний фільм "Генетичний код нації".

- Я вам скажу - жестикулює високий вусань. - Те, що ми арії, означає, що нам таки вдалося зберегти свою ідентичність. А генетичний код може зруйнувати будь-яке втручання в ауру нації. Ці самі війни - скільки їх у нас було - не могли пройти безслідно. Але українці вміють зберігати себе - перетривають, переживуть. Законсервуються. Виживуть.

- Росіяни - навіть не слов'яни, - веде мову за столиком білявка років 40-а. - Я була в російських селах і дуже здивувалася. Уявіть собі: у них хати тином не обгороджені, стоїться тільки одна штахета, і все.

Святкувати день народження сонця в "Культ Ра" запросили Ірену Карпу й Сашка Ліриника, гурти "Kozak System" і Мандри, скрипаля Василя Попадюка. Вхідний квиток на свято коштував 500 гривень. Святкувати за кількома столиками зібралися кілька десятків гостей. Однак із заявлених виконавців були тільки "Фолькнери" і кобзар-характерник Тарас Силенко.

Запальні "Фолькнери" витягують до танцю чи не всіх сиднів за столиками. Розставляють чоловіків і жінок парами, пояснюють: у народному танці чоловік іде зліва від жінки і, коли танцює по колу, повертає весь час наліво. "Фолькнери" навчили гостей чотирьох таким танкам, найшвидшим виявився "Закрути мене до смерті".

Зараз ви читаєте новину «У день зимового сонцестояння гурт "Фолькнери" учив ходити наліво». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі