Ексклюзиви
понеділок, 22 лютого 2021 19:48

Ювілей Лесі Українки – виклик для всього українського суспільства - Забужко

Ювілей Лесі Українки – виклик для всього українського суспільства - Забужко
Саме Леся Українка видала українцям паспорт, що ми - культурна нація — Оксана Забужко. Фото: radiosvoboda.org

Сьогодні європейська культура доходить до певних речей, які Лариса Косач заявила на початку ХХ століття. Це письменниця першої величини. Без неї історія європейської літератури не просто не повна, а зяє здоровенною дірою.

Так вважає Оксана Забужко. В інтерв'ю "Радіо Свобода" розповіла про важливість відзначення 150-річчя від дня народження Лесі Українки.

"Мене що в ній вражає? - каже Забужко. - У тодішній Україні, якої політично і на мапі не існувало, дуже мало людей вірили в її майбутнє України. Більшість мирилася з тим, що є якісь собі там "малоросскіє губєрнії". Яким чином тоді могла з'явитися письменниця, котра писала так, ніби Україна вже є, ніби це модерна нація. Але як вона могла справді випередити найрозвиненіші європейські літератури свого часу?"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Забужко розповіла про новий роман

На думку письменниці, саме Леся Українка "видала українцям паспорт, що ми – культурна нація, європейська нація".

"Наскільки ми цей паспорт цього року потрапимо для себе актуалізувати – це питання відкрите".

За словами Забужко, вона не впевнена, що 2021-й стане роком Лесі Українки для влади.

"Влада особливою освіченістю не відзначається. І Леся Українка їй не по зубах ніяким боком. Тут виклик для всього українського суспільства. Бачу спроби під ювілей якось щось принаймні взяти і прочитати. Зацікавленість є. Але це все приватні ініціативи. Громадські, індивідуальні: а давайте зробимо, а давайте поставимо.

Виклик саме інтелектуальній верхівці, наскільки вона потрапить це спопуляризувати і далі зробити Лесю Українку предметом гордості для кожного українця. Навіть і того, який може не розуміти, що таке "Руфін і Прісцілла", і хто така Долорес, і хто така Кассандра. Але все одно він знатиме, чим може пишатися", - говорить письменниця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бути Лесею Українкою: розвінчали міфи про письменницю

Оксана Забужко також порадила книжку для підлітків "Леся. Мандрівний клубочок" Наталки Малетич.

"Я назвала би "Все про Лесю Українку". Гарно розсортовано з ілюстраціями та схемами, з ким дружила, що читала, де подорожувала. Такі актуалізовані соцмережі, свого роду акаунт Лесі Українки, який сьогоднішнього підлітка зможе познайомити з цією постаттю. Так само, як вони знайомляться з акаунтів у фейсбуці чи в інстаграмі. Але це притомна презентація біографії ґрунтовного і одночасно популярного викладу".

Проте зазначає, що "немає іншого способу пізнати письменника, окрім як його читати".

"3-томне зібрання листів Лесі Українки, повне, без купюр, видане видавництвом "Комора" в останні роки – це справді здобуток. Те, що має стояти на полиці у кожного освіченого українця. Це читається теж, як блоги", - додає Забужко.

Зараз ви читаєте новину «Ювілей Лесі Українки – виклик для всього українського суспільства - Забужко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі