Ексклюзиви
пʼятниця, 15 червня 2012 10:24

Українську мову пропонують захистити введенням латиниці

Українську мову пропонують захистити введенням латиниці

Українську мову слід переводити на латиницю і очищати від "московських" слів. Про це пише в газеті "День" незалежний експерт Анатолій Павленко.

"Українська мова здатна сама себе захистити. Для цього необхідно реалізувати мінімум два рецепти. Перший - це ліквідація "українських" слів, нав'язаних московською владою за 70 років, оскільки більш ніж достатньо українських синонімів, які є навіть у "сталінських" словниках і повернення хоча б на рівень 20-х років XX століття. Другий - перехід на латиницю ", - пише Павленко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мовний закон не пройде, але треба думати про найгірше - Яценюк

Автор підкреслює, що кирилиця не є такою цінністю, яку потрібно ревно охороняти. А введення латинки для української мови змусить громадян або вивчити українську, або найняти перекладача. Прикладом цьому є слов'янські мови: польська, чеська, словацька, сербська (кирилиця впевнено і швидко витісняється латиницею), йдеться в публікації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В опозиції лякають знищенням України і обіцяють страшний спротив "мовному" законопроекту

"Балачка про мови вже набридла. Гаслами і примусом зробити українську мову єдиною і затребуваною в Україні неможливо. Ця проблема вирішиться, коли українська мова стане необхідною в повсякденному житті. Коли громадянин України, у якого проблеми з українською мовою, зіткнеться з труднощами, бажаючи придбати в магазині хліб чи горілку, не кажучи про роботу, то він буде змушений її вивчити. Це питання без примусу можна остаточно вирішити за 15-20 років, але для цього повинна бути державна програма ", - резюмує експерт.

Зараз ви читаєте новину «Українську мову пропонують захистити введенням латиниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

107

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути