субота, 21 листопада 2020 12:14

Український фільм-призер "Санденсу" виходить у прокат

Автор: facebook.com
  Зйомки документальної стрічки "Земля блакитна, ніби апельсин" проходили у 2017-2019 роках у Красногорівці, Авдіївці, Кураховому Донецької області та у Києві. У прокаті з 26 листопада
Зйомки документальної стрічки "Земля блакитна, ніби апельсин" проходили у 2017-2019 роках у Красногорівці, Авдіївці, Кураховому Донецької області та у Києві. У прокаті з 26 листопада

Фільм "Земля блакитна, ніби апельсин" показуватимуть у кінотеатрах з 26 листопада. Світова прем'єра відбулася на американському кінофестивалі "Санденс", де він отримав премію за найкращу режисуру у категорії світового документального кіно.

"Земля блакитна, ніби апельсин" – повнометражний дебют режисерки та письменниці Ірини Цілик. Розповідає про сім'ю, яка живе у містечку Красногорівка Донецької області.

"Долаючи щоденні травми існування у прифронтовій зоні, 36-річна Ганна сама виховує чотирьох дітей. Незважаючи на труднощі, ця родина є дуже дружною і життєрадісною. Мати й діти мають багато захоплень, грають на різних музичних інструментах і навіть знімають самотужки фільм про своє життя під час війни", - йдеться в анонсі.

Українське кіно було вперше представлено у конкурсній програмі найбільшого в США фестивалю незалежного кіно "Санденс". Європейська прем'єра пройшла на 70-му Берлінському кінофестивалі. А українська – на Міжнародному фестивалі документального кіно про права людини Docudays UA, де "Земля блакитна, ніби апельсин" стала найкращим фільмом Національного та Міжнародного конкурсу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У прокат вийшла антиутопія "Номери" Сенцова та Сеітаблаєва

"Думка про те, що нарешті всі зможуть побачити нашу стрічку на великих екранах, надихає мене, - каже Ірина Цілик. - Колись, ще в інституті, ми вчили, що таке "видовищна ситуація": це сукупність різних факторів, від м'якості крісел до якості зображення, звуку тощо, які впливають на сприйняття кіно. Тож я бажаю глядачам, аби видовищна ситуація була сприятливою, і ніщо не завадило пірнути у світ наших героїв, які попри всі труднощі, не втрачають любові до життя".

"Земля блакитна, ніби апельсин" вийде у прокат 26 листопада. Напередодні, 25 листопада, у столичному кінотеатрі "Київська Русь" пройде прем'єрний показ за участі знімальної групи та героїв картини.

Також у київських кінотеатрах відбудеться серія спеціальних показів з представниками творчої команди фільму. 26 листопада у кінотеатрі "Жовтень", 27 листопада у кінотеатрі "Планета Кіно" РЦ Блокбастер, а також у кінотеатрах "Сінема Сіті" та KINO42.

"Винесена у назву цитата Поля Елюара натякає, але не дає повного уявлення про весь сюрреалізм і багатошаровість, що вмістились у 75 хвилин життя родини з Красногорівки, - пише кінокритик Лук'ян Галкін на своїй сторінці у Facebook. - У цій сім'ї самі жінки і діти. Чоловіки – десь на тлі, а згодом одна з героїнь закріпить невипадкову відсутність, кинувши: "У нас в стране только мамы отвечают за детей, а не папы". Втім, стрічка про життя, не про виживання – вся родина знімає власний фільм, в якому наївні ігрові моменти межують зі справжніми обстрілами. Пандемія могла змусити забути, що вже сьомий рік триває війна. "Земля блакитна, ніби апельсин" нагадає всерйоз і надовго".

Зараз ви читаєте новину «Український фільм-призер "Санденсу" виходить у прокат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі