вівторок, 12 листопада 2013 16:15

Український фільм про "вічне повернення" отримав дві нагороди на престижному фестивалі в Білорусі
6

Лука
Лука
Люби мене
Люби мене
Вічне повернення

Фільм Кіри Муратової "Вічне повернення" став володарем одразу двох призів ювілейного XX МКФ "Лістапад", який підвів свої підсумки вчора в Мінську. Нова робота прославленої одеситки отримала спеціальний приз журі "За естетичну зухвалість", а Сергій Маковецький - приз "За кращу чоловічу роль другого плану".

Фільм знятий в стилі "кінопроб". За сюжетом продюсер показує інвестору кінопроби до фільму режисера, який помер. Кілька десятків разів різні пари акторів вимовляють один і той же текст, розігрують одну і ту ж ситуацію. Чоловік просить поради у своєї однокурсниці, яку давно не бачив. Він заплутався у стосунках з дружиною і коханкою.

Також, в програмах ігрового кіно кінофоруму взяли участь ще три українські картини. В основному конкурсі за призи змагався і фільм "Параджанов" режисерів Сержа Аведікяна та Олени Фетісової. Біографічну стрічку знімали в Україні, Грузії та Франції. Також у позаконкурсній програмі показали українсько-турецьку стрічку "Люби мене" Марини Ер Горбач і Мехмета Багадира Ера та українсько-білоруський фільм "Лука" Олександра Пархоменка.

"Лука" став володарем спеціального призу Президента Республіки Білорусь "За гуманізм і духовність в кіно". В основі сюжету лежить драматична доля видатного хірурга і священнослужителя Валентина Войно-Ясенецького. У 1917 році він з дружиною і чотирма дітьми переїжджає до Ташкент , охоплений громадянською війною і інтервенцією. У самий розпал репресій, залишившись один з чотирма дітьми на околиці колишньої імперії, він стає священиком. Ніколи не зраджуючи ні скальпелю, ні хресту, він проходить з ними через все своє важке життя, лікуючи душу і тіло.

Гран -прі "Золото Лістапада", а також приз за кращу операторську роботу дістався картині Павла Павліковскі "Іда" (Польща - Данія). Кращим режисером назвали Цзя Чжанке за фільм "Дотик гріха" (Китай - Японія - Франція). Приз імені народного артиста СРСР кінорежисера Віктора Турова "За кращий фільм" дістався картині "В цвітінні" (Довгі світлі дні)". Спеціальний приз "За дебют" вирушив до Німеччини за картину "Дивна кішечка".

Зараз ви читаєте новину «Український фільм про "вічне повернення" отримав дві нагороди на престижному фестивалі в Білорусі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі