четвер, 12 квітня 2007 18:15

Українські письменники в Росії отримали по $ 3 тис.

25-річні письменники Марат Немєшев із Конотопа та Анастасія Афанасьєва із Харкова отримали на російському літературному конкурсі "Русская премия" по $ 3 тис. Немєшев - за роман "Книга для...", Афанасьєва - за збірку віршів "Бедные белые люди". В конкурсі визначали кращих письменників країн СНД і Балтії, які пишуть російською мовою і не живуть у Росії. Головою журі був киргиз Чингіз Айтматов, між собою змагалися 395 авторів із 16 країн.

Нагороджували переможців у московському театрі "Ермітаж".

- На стінах висіли повітряні кульки з віршами російських поетів срібного віку, - розповів "ГПУ" Марат Нємешев. - Ведучі, теледиктори Анна Шатілова і Євген Кочергін, говорили, що російська мова об"єднує людей навколо Росії. Але я спілкувався з письменниками із Киргизстану і Молдови. Вони писали про свої особисті переживання. Моя книга теж не про Росію.

Дія роману "Книга для..." відбувається в Києві, Харкові та Одесі.

- Російська преса написала, що моя книга про самогубців, - жаліється Нємєшев. - Насправді вона про молодого чоловіка. Який хоче написати книгу, і задумується, для чого потрібна література у 21 столітті. Спочатку один другорядний герой дійсно намагається накласти на себе руки. Але потім виявляється, що це інсценізація.

Марат Нємешев за освітою математик і фінансист. "Книга для..." - його перший твір. Зараз Марат безробітний, три тижні живе в Санкт-Петербурзі.

- Займуся журналістикою або рекламою, - пояснює. - Пишу наукову фантастику. Серйозною літературою грошей не зробиш.

Також $2 тис. і $1.5 тис. отримали 29-річний київський поет Дмитро Лазуткін за поетичну збірку "Детские/Легкие" та черкащанин Олег Слепинін за роман "Во все глаза, или Кающиеся и плачущие".

Іван Столярчук


Зараз ви читаєте новину «Українські письменники в Росії отримали по $ 3 тис.». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі