середа, 09 січня 2013 11:42

Українці страждають від психічних розладів, бо бояться звернутися до психіатра

Українці страждають від психічних розладів, бо бояться звернутися до психіатра
Фото: fenix-med48.ru

Алла Наіста, лікар-психіатр вищої категорії впевнена, зараз все більше людей бояться звертатися до психіатра.

"Я вже багато років завідую психіатричним відділенням в Комунальному закладі Київської обласної ради "Обласне психіатрично-наркологічне медичне об'єднання" в селищі Глеваха неподалік від Києва. За час роботи у мене склалося тверде переконання в тому, що люди з великою пересторогою ставляться до медичних закладів, у назві яких є слово "психіатрія", - каже лікар.

Лікар каже, з цієї причини люди згадують про такі медичні установи вже на тих етапах свого життя, коли психічні розлади особистості досягають критичних меж. І це в той час, коли проблеми людей з розладами психічних станів, а також проблеми хворих на алкоголізм та наркозалежних у сучасній Україні, на жаль, набирають обертів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жінки спиваються через нещасне кохання

"Внаслідок багатьох факторів сучасного суспільно-політичного життя, коли більша частина  населення України виживає на межі бідності, зловживає алкоголем, наркотиками, іншими шкідливими речовинами, харчується неякісними продуктами, не маючи й на гадці якісь сезонні дієти, можна сміливо казати не про "сезонну криву загострень психіатричних захворювань", а про циклічне коло, що розширюється. Отже, слід боятися не слова "психіатр", а всього того, що приводить до нього."

Слово "психіатрія" в перекладі з грецької означає "спасіння душі", "лікування душі" і, завдяки цьому, лікування людини в цілому – лікувальна дія душі щодо організму, досягнута завдяки впливу лікаря, - розповідає психіатр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не треба спалювати себе перед палацом президента, а просто робити щось корисне і чесне - Глузман

"Вочевидь, острах перед термінами "психіатрія" та "психіатр" прижилися в свідомості українців з радянських часів, завдяки середньовічним історіям про те, що душевнохворих піддавали жорстоким тортурам, "виганяли біса", а жінок, хворих на епілепсію, вважали відьмами, й спалювали на вогнищах. І якщо, завдяки генію Миколи Васильовича Гоголя та його збірці "Вечори на хуторі близ Диканьки" до самої "бісовщини" українці ставилися з гумором, то психіатричної галузі медицини люди у нас завжди побоювалися. Ще з обов'язкової шкільної програми часів СРСР з курсу Історії Середніх віків школярі дізнавалися, що в одному з перших спеціальних закладів для душевнохворих, який отримав назву "Бедлам" (Англія), хворих виставляли на огляд зацікавленій публіці, як тварин у звіринцях. При цьому публіка платила 1 пенс за вхід. Лякають українців і не такі вже й далекі спогади про так звану "концепцію радянської психіатрії сталінських часів", що була однією з форм залякування людей задля встановлення тоталітарного режиму, що дістав назву "культ особи".

Так звана "московська" школа психіатрії була прийнята радянськими вченими у 1933 році. З того часу і до розпаду СРСР, психіатрія часто була пов'язана з масовими репресіями проти людей. Світова спільнота не визнавала радянської епідеміології, наприклад, шизофренії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ужгородка намагалася продати двох 3-річних синів за 1500 гривень

"Сьогодні питанням лікування психіатричних розладів опікується цілий ряд медичних закладів, найголовнішим із яких можна сміливо назвати наше "Обласне психіатрично-наркологічне медичне об'єднання". Сьогодні у нашому медичному закладі працюють найкращі спеціалісти України – кандидати медичних наук, лікарі вищої категорії, заслужені лікарі у сфері допомоги населенню щодо лікування психіатричних розладів."

 

Зараз ви читаєте новину «Українці страждають від психічних розладів, бо бояться звернутися до психіатра». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути