четвер, 16 грудня 2021 18:38

Українську драму про катастрофу МН-17 покажуть на Берлінале

Українську драму про катастрофу МН-17 покажуть на Берлінале
72-й Берлінський кінофестиваль відбудеться з 10 по 20 лютого. Фото: Державне агентство України з питань кіно

Українська драма режисерки Марини Ер Горбач "Клондайк", дія якої відбувається на Донбасі, увійшла до програми 72-го Берлінського кінофестивалю.

Стрічку про катастрофу рейсу MH-17 відібрали до конкурсної секції Берлінале – "Панорама". Команда фільму представила 15 грудня перший тизер "Клондайку".

"Фільм розповідає про місцеву родину, яка опинилася в епіцентрі подій авіакатастрофи рейсу MH-17 Malaysia Airlines 17 липня 2014 року в селі Грабове Донецької області. Ірка і Толік очікують народження першої дитини; війна жорстоко вривається в їхнє життя разом із уламками збитого боїнга. Жінка відмовляється евакуюватися, навіть коли село захоплюють озброєні угрупування. Головні ролі у фільмі виконали Оксана Черкашина, Сергій Шадрін і Олег Щербина", - йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Росія бреше про непричетність до справи МН-17" - родичі жертв

72-й Берлінський кінофестиваль відбудеться з 10 по 20 лютого 2022 року, його очолить режисер, сценарист та продюсер М. Найт Ш'ямалан.

"Клондайк" створений у копродукції з Туреччиною. В Україні проєкт фільму став одним із переможців Одинадцятого конкурсного відбору Держкіно та отримав державне фінансування у розмірі понад 20 млн грн.

Світова прем'єра "Клондайку" відбудеться у межах програми World Cinema Dramatic Competition міжнародного кінофестивалю "Санденс". Стрічка Горбач стане першою в історії українською ігровою стрічкою у конкурсі головного фестивалю незалежного кіно у США.

"Санденс" та Берлінале – велика можливість для України через історію трагедії MH-17 привернути увагу міжнародного глядача до подій російсько-української війни. Водночас присутність на цих фестивалях свідчить про художню цінність "Клондайку" – заявив ко-продюсер фільму Мехмет Баґадир Ер.

"Панорама" – конкурсна програма Берлінале, яка фокусується на найбільш актуальному міжнародному кіно. Куратори описують її як добірку "виразно квірну, феміністську, політичну – й водночас таку, яка прагне мислити поза межами цих категорій; програма завжди шукає щось нове, сміливе, нетрадиційне і дике в сучасному кінематографі". Також в рамках "Панорами" присуджується фестивальний приз глядацьких симпатій.

"Для мене ця картина – "ракета" проти страху військової агресії з боку Росії перш за все для самої себе. "Клондайк" з'явився на перетині безсилля зупинити війну та глибокої поваги й вдячності тим, хто відстоює Україну. І ще це мрія про мир в Україні" – пояснює задум фільму режисерка Горбач.

Український прокат стрічки запланували на 2022 рік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тизер фільму "Клондайк" про катастрофу МН17 виклали в мережу

У 2020 році кінопроєкт "Клондайк" переміг на міжнародному конкурсі сценаріїв 12 Puntо медіахолдингу TRT, який гарантував телевізійну трансляцію фільму в ефірі найбільшого турецького мовника. Також фільм отримав приз індустріальної секції Antalya Film Forum. У листопаді "Клондайк" представили у секції Work in Progress cocoWIP 2021 кінофестивалю у Котбусі в Німеччині.

Марина Ер Горбач – українська режисерка, сценаристка, продюсерка та членкиня Європейської кіноакадемії. Випускниця Київського національного університету театру, кіно і телебачення ім. І.Карпенка-Карого майстерні М. І. Мерзлікіна, а також Школи режисерської майстерності Анджея Вайди. "Клондайк" – четверта повнометражна робота режисерки, вона також є авторкою сценарію.

Зараз ви читаєте новину «Українську драму про катастрофу МН-17 покажуть на Берлінале». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі