понеділок, 06 вересня 2021 17:27

"Росія бреше про непричетність до справи МН-17" - родичі жертв

"Росія бреше про непричетність до справи МН-17" - родичі жертв
Адвокати присутні на огляді суддями реконструкції уламків MH-17 в рамках судового процесу, Нідерланди, 26 травня 2021 року / REUTERS

Родичі 298 жертв рейсу МН-17 в понеділок, 6 вересня, звинуватили Росію у брехні про її роль у катастрофі літака. Вони почали давати свідчення в судовому процесі в Нідерландах.

Міжнародні слідчі дійшли висновку, що пасажирський літак збили росіяни над Східною Україною ракетою, випущеною проросійськими повстанцями. Про це пише Reuters.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Кремлі мають розуміти, що на силу завжди знайдеться сила права - Порошенко у роковини трагедії МН17

"Вони (росіяни. - Gazeta.ua) брешуть. Ми знаємо, що вони брешуть, і вони знають, що ми знаємо, що вони брешуть", - заявила в суді Ріа ван дер Стін, що втратила батька і мачуху. Вона процитувала покійного радянського письменника Олександр Солженіцина.

Голландка була першою з десятків родичів, яким дали змогу виступити протягом найближчих трьох тижнів.

Рейс MH-17 летів з Амстердама в Куала-Лумпур, коли в нього влучила ракета. За словами міжнародних слідчих і прокурорів, російська ракета класу "земля-повітря" була випущена з російської бази на кордоні з Україною.

Австралійка Ванесса Різк вказала на президента Росії Путіна і його режим, як частину "політичного жахіття", що призвело до катастрофи. Вона втратила обох батьків в катастрофі, коли їй було 22 роки.

Росія, яка стверджує, що не фінансувала і не підтримувала бойовиків, що борються з українськими урядовими військами, відмовилася екстрадувати підозрюваних у злочині.

Трьох росіян і громадянина України, які перебувають в Росії, судять за цей злочини. Після кількох років збору доказів, у травні 2018 року, група міжнародних слідчих дійшла висновку, що пускова установка "Бук", яку використали для запуску ракети, належала 53-й російської зенітно-ракетній бригаді. Підозрювані перебувають у Росії, і Москва відмовляється їх віддавати. Тільки один із чотирьох підсудних послав до Нідерландів адвокатів, щоб представляли його. Нідерландські судді заявили, що очікують винесення вироку в кінці 2022 року.

Слідство зібрало докази прямої участі Росії у збройному конфлікті на Сході України. Про це заявив в нідерландському суді, який розглядає справу MH-17, прокурор Вард Фердінандуссе.

Зараз ви читаєте новину «"Росія бреше про непричетність до справи МН-17" - родичі жертв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути