понеділок, 06 жовтня 2014 18:01

Українські художники спалили 60 томів Леніна та підігріли ванну кип'ятильниками
4

Фото: прес-служба галереї "Мистецька збірка"

В галереї "Мистецька збірка" відкрилась виставка "Зігріти Україну".

60 томів літературної спадщини Леніна було спалено в жовто-блакитній бочці на подвір'ї галереї. Такий перформанс, організований групою "GAZ", викликав неоднозначну реакцію у гостей і бурхливу дискусію. Хтось вважав, що саме так і треба вчиняти з книжками ідола комунізму, який нищив українців.

Художник В'ячеслав Малина виклав стежину до галереї з портретів тиранів: Петра Першого, Гітлера, Сталіна, Путіна. Так за задумкою автора гості галереї мали змогу пройтись по головам всіх тих, хто колись проливав кров українців.

Автори вигадали радикальні, жартівливі, оригінальні варіанти зимівлі в цьому році. Проект за задумкою кураторів покликаний підтримати українців цієї зими.

Віктор Дейсун встановив посеред галереї декоровану буржуйку та виклав абстрактну картину з дров. Художник Sirko підігрів воду у ванній кип'ятильниками. Інсталяція супроводжувалась цитатою мера Києва, Віталія Кличка: "Щоб холодна вода перетворилась на теплу, її потрібно підігріти".

В інсталяції "Зворотній відлік" Sirko дослідив, що показують лічильники людської душі. Кожен з гостей міг запитати себе, які у нього показники терпіння, болю, надії. Михайло Деяк винайшов футуристичну колбу – альтернативне джерело енергії.

Виставка показує, що українці не збираються здаватися. Цієї зими ми мобілізовані. Нам ні на кого надіятись, окрім самих себе.

У проекті взяли участь художники Віктор Дейсун, Михайло Деяк, група GAZ, Sirko, Вячеслав Малина.

Віктор Дейсун: Зараз відбуваються парадоксальні речі: ми повертаємось до дідівських методів в задоволенні первісних потреб і поряд з тим користуємось надсучасними інформаційними технологіями. Тільки у нас поряд з буржуйкою можуть лежати гаджети останньої моделі.

Олексій Золотарьов, група GAZ: Ленін – образ головного ворога України, один з ідеологів знищення українського села та селян як класу. Він ненавидів українців і вважав, що з ними треба боротися. Ленін крав ідеологію у Маркса і Енгельса, підлаштовував під російські стандарти. На наш погляд, сьогодні це пуста книга,  сміття. Може,  і потрібно декілька примірників зберегти для історії – але не більше. Тепер "великий" Ленін не промиватиме мозок, а зігріватиме. В кого є бажання, не соромтеся – приносьте,  будемо грітись разом!

Михайло Деяк: "Зігріти Україну" – це ще й про глибинні процеси, які відбуваються у свідомості кожного з нас. Про те, як ми підтримаємо і зігріємо одне одного в ці часи. Про те, чи поділимось ми своїм теплом з ближнім. Кожен робить вибір для себе. Ми свій вже зробили.

Виставка працює з 4 по 26 жовтня 2014 року. Пн – нд: з 11:00 до 18:00. Вхід вільний

Галерея "Мистецька збірка", м. Київ, вул. Терещенківська, 13, вхід в арку 2-й двір.

Зараз ви читаєте новину «Українські художники спалили 60 томів Леніна та підігріли ванну кип'ятильниками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі