середа, 30 вересня 2020 00:45

Україна є проблематичним суспільством - Дністровий

Україна є проблематичним суспільством - Дністровий
Переконаний, що пострадянська дійсність буде все далі й далі згортатися — Анатолій Дністровий. Фото: bookforum.ua

Бути українцем – це бути зокрема і громадянином цивілізованого світу. Сподіваюся, ця етико-політична платформа не буде втрачатися, і кожне нове покоління буде її підхоплювати й посилювати.

Про це каже письменник і художник Анатолій Дністровий під час дискусії "Невидима загроза: як ми стали один одному небезпечними?" Відбулася на 27-му "Форумі видавців" у Львові.

"Коли почався Євромайдан і Революція гідності, я написав мікроесей "Кінець пострадянської епохи", - говорить Дністровий. - Для мене було принципово означити завершення цього дуже неприємного перехідного періоду. Я в це справді свято вірив.

Проблема пострадянськості складна з багатьох міркувань. По-перше, з точки зору якості життя, тому що несе багато атавізмів з минулого. З іншого боку, це своєрідна причетність до проблематичної території та часу. І з цим хотілося попрощатися. Аби ця гидка доба нарешті завершилася.

2013-го соціум чітко зрозумів систему координат: яка має бути країна насправді. Бо маємо вже пробуджене, сильне й міцне громадянське суспільство, якого ще в 1990-х не було на рівні логіки колективної дії. З'явився великий запит на більш-менш чесну владу, яка робить хороші речі. На реформи. Взагалі на весь цей масштаб дій, перетворень у країні. Багато що за перші три-чотири роки після Революції вдалося реалізувати. Але пізніше ми побачили своєрідний рецидив. Спала енергетика чи запит на докорінні, якісні зміни. Але я все-таки оптиміст. Переконаний, що пострадянська дійсність буде все далі й далі згортатися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Незалежність - це українські книжки у книгарнях і музика в ефірах

Я дуже критично ставлюся до українців. Україна, на жаль, є проблематичним суспільством із багатьма траблами. Наприклад, на перших етапах карантину була велика дисциплінованість. А потім спрацьовує якась така ментальна риса – на все забивати. Це шокує. Можливо, у нас і з реформами ніяк не виходить через ментальну рису – ніколи нічого до пуття не доводити.

Коронавірус - це велика загроза. І робота також над собою. Раціоналізація. Буде краще, коли це буде на рівні державної політики та колективних дій. Поки це кволі дії з різною амплітудою коливання, багато в чому хаотичні і незрозумілі. А з точки зору понурої футурології, Covid-19 – це тільки легкі квіточки того, що в перспективі людства".

137 онлайн-подій відбулося в рамках 27-го Львівського міжнародного літературного фестивалю BookForum. Проходив 16-20 вересня. У презентаціях і дискусіях взяли участь понад 300 учасників - письменників, видавців, ілюстраторів, перекладачів і культурних менеджерів. Зокрема, 23 іноземні автори. Заходи зібрали більш як 188 тис. переглядів на сторінках фестивалю у Facebook та на YouTube.

Зараз ви читаєте новину «Україна є проблематичним суспільством - Дністровий». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі