пʼятниця, 15 лютого 2013 22:50

У Вінниці намалювали рекордний портрет "навиворіт"
13

Фото: Фото: Тетяна ЩЕРБАТЮК

15 лютого о 13.00 у Вінниці біля площі Театральної почали малювати портрет розміром 6 на 9 м. Виконували його в техніці батік зі зворотнього боку.

За словами організатора акції Марії Усенко, така техніка вперше використовується для таких великих портретів.

"Ми хотіли привернути увагу до проблеми онкохворих дітей. Довго думали, яку акцію провести. Врешті придумали створити такий портрет. Коли ходили в онковідділення дитячої обласної лікарні, запитали у лікарів, хто з дітей найбільше потребує допомоги. Виявилося, що Антон Дідук має діагноз рак крові. На лікування та реабілітацію йому потрібно 40 тисяч гривень. Цю суму і плануємо зібрати протягом трьох тижнів. Якщо грошей буде більше, віддамо їх на лікування інших діток", - сказала вона.

Зранку полотно натягнули на будівельних лісах будинку, що стоїть на розі Соборної та Театральної. Як повідомив Gazeta.ua голова громадської організації "Подільська громада" Андрій Дручинський, для цього були задіяні партнери організації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Тернополі відкрили унікальну виставку портретів

"Промислові альпіністи працювали дві години. Потім наших художників обмотали спеціальним спорядженням та навчили користуватися страховкою. Шматки тканини зшивали протягом двох діб. Дівчата з ательє дві ночі не спали, поспішали все доробити. Купували креп-атлас та шили за рахунок наших партнерів", - зазначив він.

На будівельних лісах встановили колонки, звідки лунали музичні композиції. Перед парканом під портретом встановили великий транспарант із повідомленням про акцію "Мистецтво заради життя". Тут же поставили дві скриньки для збору коштів та інформаційні щити. Перехожі раз у раз зупинялися, звертаючи увагу на музику та плакати. Прочитавши про акцію, діставали гроші та опускали до скриньок.

"Дати кілька гривень на лікування дітей - це святе", - наголосила 58-річна вінничанка Віра Поліщук.

Художників перехожі не бачили, тому що ті працювали з іншого боку полотна.

"Диви-диви, бач, хтось там є з того боку, бо з'являється малюнок. Хтось пензликами водить, а тут мазки проявляються. Хто це таке придумав? А, то він там не один, бо в кількох місцях випинається тканина", - молодь із цікавістю спостерігала, як на чистому полотні проявляється портрет хлопчика.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Художники в центрі Києва зароблять по 3 тисячі гривень на день

Працювало 5 художників. Денис Дитинюк, фіналіст шоу "Україна має талант", та його друзі.

"Відразу як піднялися наверх, було дуже холодно. Думали, не зможемо нормально працювати, бо руки замерзатимуть. Але нічого, розходились, то тепер спекотно. Добре, що перед нами було полотно, то ми не бачили, що стоїмо на рівні 4-го поверху, і страху не відчували. На пропозицію Дениса відгукнулися відразу. Їздили до Антона, спілкувалися. Говорили про плани на майбутнє. Він сподівається на краще, мріє вивчитися на машиніста", - зазначила Єлизавета Михайлова з Миколаєва.

Представник Книги Рекордів України вручила Денису Дитинюку диплом про рекорд. Адже це єдиний в Україні великий портрет, написаний зі зворотнього боку. Художники зізналися, що довго готувались до виконання роботи. Треба було точно відтворити кольори і розмір. Їм допомагали підказки на рукавах, прикріплені скотчем.

Над картиною працювали 4,5 години. До акції можуть долучитись усі бажаючі.

Зараз ви читаєте новину «У Вінниці намалювали рекордний портрет "навиворіт"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути