четвер, 14 січня 2021 14:39

У романі "Юпак" стільки справжньої України, що стискається серце

У романі "Юпак" стільки справжньої України, що стискається серце
"Книгою року BBC" став роман "Юпак". Автор - ветеран російсько-української війни 35-річний Сергій ­Лещенко, підписується позивним "Сайгон". Книжка вийшла у видавництві "Білка". Фото: facebook.com

По 1 тис. фунтів стерлінгів - 37 тис. грн - отримали переможці конкурсу "Книга року ­BBC-2020". Лауреатів визначили у 3 номінаціях. Про результати премії журналу "Країна" розповіли члени журі конкурсу.

У "дорослій категорії" переміг роман Сергія "Сайгона" Лещенка "Юпак" про степове село 2000-х.

"Це такий містичний трилер у стилі Тарантіно, тільки про українське село, - каже Марта Шокало, головна редакторка ВВС News Україна. - Про покоління, народжене наприкінці 1980-х, перед розпадом СРСР. Дорослішало на зламі епох, у перші роки незалежності України. Досі не мало свого голосу в нашому письменстві. "Сайгон" виводить цих людей на літературну сцену. Це роман про людей, які 2014-го пішли на фронт, стали на захист країни. У творі стільки справжньої України, що стискається серце. Діє на рецептори українця десь так, як серіал "Спіймати Кайдаша".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На війну йшли в кросівках і з батьківськими рушницями

Збірка вибраних текстів Оксани Забужко "Планета Полин" перемогла в номінації "Есеїстика". Містить 14 есеїв про знакові постаті для українського суспільства.

"Усі тексти як на підбір, лягають у десятку. Жодного слабшого, - говорить журналіст Вадим Карп'як. - Авторка згадує діячів, які є стовпами української культури. Як есеїстка, не має собі рівних у сучасній вітчизняній літературі. І якщо людина не може її осягнути, то треба докласти зусиль, попрацювати над собою і над розумінням прочитаного. Це якраз – щоб подумати, а не ковтати текст. Інший вид насолоди. Від розуміння посилань, закладених у текст, глибини проникнення в мотивацію, краси описів, несподіваності порівнянь і висновків. До цього типу задоволення треба бути готовим".

Дитячою книжкою року назвали повість "Мед і Паштет – фантастичні вітрогони" Уляни Чуби. Головні герої – кролик-француз Паштет і ведмедик-українець Мед.

"Твір принесе задоволення і дітям, і дорослим, - каже Світлана Пиркало, радниця з питань культури Європейського банку реконструкції та розвитку, письменниця. - Є мультяшні персонажі, небезпека, перемога над злом, яким є бюрократія та хабарництво, забруднення довкілля, окупація. Але якщо цапів-окупантів треба подолати, то решту злодіїв можна перевиховати. Мед і Паштет залучають до справи інших. Порівняйте це з народними казками, де постійно чигає смерть. Котигорошка спершу хочуть убити односельці, бо він сильний, потім – брати й сестра, згодом – побратими. Я вже мовчу про Івасика Телесика. Нині живемо в іншому світі. Ця книжка – свідчення зрілості української дитячої літератури".

Повну версію матеріалу читайте в журналі "Країна" від 14 січня.

"Книгу року BBC" започаткували 2005-го. Нагороду щороку присуджують за найкращі україномовні твори, видані торік.

Зараз ви читаєте новину «У романі "Юпак" стільки справжньої України, що стискається серце». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі