субота, 25 серпня 2012 13:15

У Рівному кують Металеве серце України
25

Фото: Фото: Олена ВЛАСОВА

На День Незалежності опівдні в головному парку Рівного розпочався Всеукраїнський фестиваль ковалів.

Майстри з різних областей працюватимуть на горнах усі вихідні, щоб залишити місту свої подарунки – різноманітні серця з металу, які прикрашатимуть одну з алей. Свої вироби кують просто на очах у глядачів.

"Кожен коваль зможе подарувати Рівному по прекрасному серцю, в міру своєї фантазії і хисту, - каже організаторка фестивалю Ніна Крока. – Усі середечка почепимо на велику скульптуру Українського Серця, яка зараз стоїть біля фонтану Вітязя. Очікуємо, що вже до вечора суботи майстрам буде, чим похвалитися".

Переносні горни для роботи розставили в самому центрі парку. Перехожі з цікавістю дивляться, як працюють ковалі. Фотографуються з кованими фігурками звірів та зброєю, які майстри привезли на ярмарок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прикарпатських ковалів визнали кращими в Європі

"Тут прекрасна атмосфера, а я обожнюю подорожувати. В Україні не вперше, маю багато друзів та учнів. У Рівному теж є кілька, - усміхається голландський майстер Хууб Сенсен, 73 роки. Він має на собі захисний шкіряний фартух. – Нас у родині четверо синів, але я єдиний вирішив стати ковалем. Біля горна стою з 12-ти років".

Сенсен охоче жартує з глядачами та відповідає на запитання. Говорить англійською через перекладача й багато розмахує руками. Пропонує вгадати його вік. Коли називають молодшим, Хууб сміється і цілує дівчат у щоки.

Голландець із рівнянами та донеччанами розпалюють перше вогнище фестивалю. За традицією, це треба зробити без сірників чи запальнички. Ковалі б'ють молотом по залізному пруту, щоб отримати іскру. З неї розпалять горна.

"Та що ж ти взяв цю паршиву туалетну бумагу, вона ж не горить!", – гукає один із майстрів своєму 50-річному товаришу Леоніду з Краматорська, який має козацькі вуса. На зап'ястках у нього мідні браслети.

"А ти мені соломи роздобудь, - відказує Леонід Красицький. – Потерпи, зараз усе вийде".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До Івано-Франківська з'їхались ковалі з 20 країн

За кілька хвилин безперервних спроб папір нарешті спалахує. Ковалі пропонують колегам поділитися з ними вогнем.

"У мене в горні вугілля, а не дрова – так воно краще", - каже голландець Сенсен.

"Щоб ковалем бути, треба мати не тільки силу, а й розум. Ну і художником у душі, - киває 32-річний Денис Губарєв зі Львова. Він любить працювати з міддю й привіз на фестиваль фігури лицарів. – А щоб бути в Україні успішним ковалем, треба знайти і зайняти свою нішу. От скажімо, ворота в нас кують сотні майстрів, а щось оригінальне придумати вже престижніше".

Неподалік шестеро молодих хлопців-львів'ян кують своє друге "серце", розміром 20х20 см. Перше вони привезли з собою – з янголом всередині. Чіпляють його на центральну скульптуру Серця.

Дехто з майстрів з інших міст, які не змогли приїхати на свято, також передали в подарунок місту вже готові металеві серця.

Всього на фестиваль очікують понад 60 гостей-ковалів – із Донбасу, Львова, Івано-Франківська, Криму, Києва й інших регіонів.

Зараз ви читаєте новину «У Рівному кують Металеве серце України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі