вівторок, 30 січня 2018 14:56

У лютому папороть знову зацвіте: повідомили, коли покажуть легендарну виставу у Львівській опері

У лютому папороть знову зацвіте: повідомили, коли покажуть легендарну виставу у Львівській опері
"Коли цвіте папороть" знову на театральній сцені Львівської опери. Фото: Костянтин Гончар

За радянської влади твір композитора Євгена Станковича через національні мотиви заборонили. Повноцінне сценічного втілення опера-феєрія "Коли цвіте папороть" отримала через 40 років після створення.
У 2017-му постановка увійшла в програму "Український прорив" Львівської національної опери. Її зрежисував народний артист України Василь Вовкун. Присвятив пам'яті художника-постановника Євгена Лисика.

"У феєрії звучать дві теми: гармонія людини цієї землі з природою та героїка, яка протиставляється цій гармонії. У постановці є натяк на Революцію гідності — шини й бруківка. Це показує історичне коло боротьби українців за державність. Головним героєм є народ", – каже режисер-постановник Василь Вовкун.

У виставі немає однозначного сюжету, звичних для опери арій. Це величезна мозаїка зі сцен, замальовок та епізодів. Задіяний національний симфонічний оркестр під керівництвом Володимира Сіренка. Балетмейстери Раду Поклітару, Артем Шошин та Сергій Наєнко. Художник з костюмів — Ганна Іпатьєва. Художником по світлу запросили Дмитра Ципердюка, Тадей Риндзак — сценограф.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сучасну українську оперу покажуть в Нью-Йорку

Вистава містить легку еротику, тому йде з позначкою "Категорія глядача 16+".

"Вистава за короткий термін вже стала візитівкою Львова — європейського і сучасного. У дійстві з'єдналася купальська ніч із праслов'янських часів і теперішня російсько-українська війна. У фіналі бачимо народження нового життя, жовте, біле та блакитне світло, підняті руки і розуміємо, що дочекаємось гармонії та благословення", – говорить глядачка Олена Коломієць, яка була на першому показі 15 грудня.

Однією з особливостей постановки є сучасне інтерактивне освітлення у відеопроекціях та 3D мапінгу. Партитура опери складається із народних пісень. Сценічні образи створювали за зразками трипільської культури.

Виставу покажуть в Оперному театрі 2, 3 та 4 лютого о 20 годині.

15 грудня у Львівському театрі опери і балету вперше на великій сцені показали феєрію "Коли цвіте папороть". Її за творами Миколи Гоголя композитор Євген Станкович створив 1978 року. Прем'єру у Київському палаці "Україна" радянська влада заборонила.

Зараз ви читаєте новину «У лютому папороть знову зацвіте: повідомили, коли покажуть легендарну виставу у Львівській опері». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі